IZ DRŽAVNEGA ZBORA

Glasovanje odločilo: državni svet ostaja

Objavljeno 18. julij 2012 19.31 | Posodobljeno 18. julij 2012 19.31 | Piše: Mi. S., STA

Državni zbor je z 41 glasovi za in s 37 proti ustavil postopek za spremembo ustave, s katero bi ukinili državni svet.

Državni zbor.

LJUBLJANA – Predlog za ukinitev državnega sveta so podprli v koalicijskih SDS, Državljanski listi, DeSUS in NSi, ker pa niso zbrali glasov dveh tretjin vseh poslancev, podpora ni zadostovala za spremembo ustave.

Največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija ukinitvi državnega sveta nasprotuje. Čeprav je razpravo obstruirala, pa so poslanci PS sodelovali pri glasovanju in glasovali proti. Proti predlaganim ustavnim spremembam so bili tudi v koalicijski SLS, večinsko pa tudi v SD. Poslanec SD Borut Pahor je glasoval za ustavno spremembo.

Predlog za ukinitev državnega sveta je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim predsednikom Državljanske liste (DL) in državnega zbora Gregorjem Virantom. Kot je ponovil ob predstavitvi predloga, je ta institucija nepotrebna, med argumenti za njeno ukinitev pa je navedel poenostavitev zakonodajnega postopka in političnega sistema pa tudi prihranek javnih sredstev.

Izpostavil je tudi vprašanje legitimnosti interesov in se vprašal, kako se lahko neka institucija, ki zagovarja parcialne interese delodajalcev, delojemalcev, lokalnih skupnosti, postavi nad odločanje poslancev državnega zbora. Ob tem je dodal, da se zaveda slabosti strankarskega sistema.

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je zadovoljen, da bo DS lahko v prihodnjem mandatu nadaljeval z delom. Ob odločitvi DZ, da ustavi postopek za ustavno spremembo, s katero bi ukinili DS, pa Kavčič upa, da se bo »praksa zatiranja DS prekinila«. Vprašanju, ali bo konec leta vnovič kandidiral za državnega svetnika, se še ni poglobljeno posvečal.

Združitev STO, TIA in Japtija ter podpornih skladov

Državni zbor je novelo zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij in internacionalizacije podjetij sprejel z 49 glasovi za in dvema proti. Za sprejem novele zakona o spodbujanju razvoja turizma je glasovalo 53 poslancev, proti so bili trije. Novelo zakona o podpornem okolju za podjetništvo je podprlo 50 poslancev, proti je glasoval eden.

Javni sklad za podjetništvo ter javni sklad za regionalni razvoj in razvoj podeželja bodo preoblikovali v nov javni sklad, ki bo na eni strani pokrival področje podpore razvoja podjetij in podjetništva z zagotavljanjem virov financiranja, predvsem v obliki finančnega inženiringa, na drugi strani pa področje regionalnega razvoja in razvoja podeželja.

Poleg tega bodo združili Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti), Javno agencijo za tehnologijo RS (TIA) in Slovensko turistično organizacijo (STO) v novo agencijo. S tem želijo povečati učinkovitost promocije gospodarstva in zagotoviti spodbujanje razvoja gospodarstva, posebej podjetništva, tehnološkega razvoja in inovativnosti.

Kaj vse so danes še sprejeli?

Državni zbor je danes sprejel še tri novele zakonov s področja urejanja prostora, ki naj bi pospešile in skrajšale administrativne postopke s področja graditve in prostorskega načrtovanja.

Prav tako so z 48 glasovi za in devetimi proti sprejeli novelo zakona o vodah, s katero naj bi se uredila najbolj pereča vprašanja na področju vodovarstvenih območij.

Z 58 glasovi za in nobenim proti so izglasovali novelo zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, s katerim želi vlada med drugim racionalizirati administrativne postopke.

Z 48 glasovi za in nobenim proti so sprejeli tudi novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Novela naj bi omogočila lažje preoblikovanje UVK v agencijo za varstvo konkurence. Agencija bo imela direktorja in petčlanski svet agencije, ki ju bo na predlog vlade imenoval državni zbor, zdaj predvidene komisije za varstvo konkurence pa ne bo.

Z 52 glasovi za in nobenim proti so sprejeli novelo zakona o gospodarskih družbah, ki stremi k odpravi nejasnosti in administrativnih bremen, na katera so med drugim opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Z 49 glasovi za in nobenim proti so sprejeli zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, ki kot najpomembnejšo novost uvaja instrument izvršnice.

Deli s prijatelji