PROTESTNI SHOD

Glasni protest delavcev CM Celje

Objavljeno 26. junij 2012 17.51 | Posodobljeno 26. junij 2012 15.34 | Piše: Ma. F., STA

Stavkajoči so se odpravili na protestni shod pred Abanko in celjsko davčno izpostavo na Aškerčevi ulici.

CELJE – Večja skupina delavcev podjetij skupine Ceste mostovi (CM) Celje je danes v okviru stavke zaposlenih v hčerinskem podjetju Lid izvedlo miren, a precej glasen protestni shod pred celjsko glavno podružnico Abanke Vipe in celjsko davčno izpostavo. Od bank upnic podjetja CM Celje med drugim zahtevajo, da zagotovijo likvidnostna sredstva za poslovanje.

Stavkovni odbor z direktorico podružnice Abanke

Stavkajoči iz podjetja Lid so se danes ob 7. uri zbrali pred sedežem podjetja CM Celje in se nato pod vodstvom Sindikata delavcev v skupini CM Celje odpravili na protestni shod pred Abanko in celjsko davčno izpostavo na Aškerčevi ulici. Tam je predsednik stavkovnega odbora Anton Turk zbranim prebral zahteve, ki jih imajo delavci do bank, ki so upnice družbe oziroma skupine CM Celje in na čelu katerih je Abanka. Delavci od bank zahtevajo, da umaknejo blokado računa hčerinske družbe VOC in da zagotovijo likvidnostna sredstva za redno poslovanje družb v skupini CM Celje. Prav tako zahtevajo, da banke podprejo program finančnega prestrukturiranja družbe CM Celje in da s finančno podporo cestnemu gospodarstvu Slovenijo ustavijo večletno propadanje slovenskega gradbeništva in stagnacijo cestnega gospodarstva Slovenije.

Potem ko se je z direktorico glavne podružnice Abanke v Celju Nado Jurko sestal predsednik stavkovnega odbora, je Jurkova za medije dejala, da banke upnice že od lanskega decembra aktivno sodelujejo pri vzpostavitvi normalnega poslovanja v družbah CM Celje. Je pa po njenih besedah problem, da podjetje CM Celje še do danes bankam ni predstavilo načrta poslovno-finančnega prestrukturiranja, ki je tudi pogoj, da banke odobrijo dodatna sredstva in se seznanijo s trenutnim finančnim položajem družbe. Banke želijo namreč ugotoviti, kakšno je finančno stanje družbe, kakšna je potreba po odpisu dela terjatev, po morebitni konverziji terjatev v kapital in ali je potrebno morebitno dezinvestiranje nepotrebnega premoženje družbe.

Neplačani prispevki

Protestniki so se nato ob spremstvu policistov od podružnice Abanke odpravili nekaj metrov naprej do poslopja celjske izpostave Davčne uprave RS (Durs). Tam je Turk med drugim dejal, da je to inštitucija, ki je dovoljevala neplačevanje prispevkov zaposlenim in da od nje zahtevajo, da v prihodnje neplačnike kaznuje. Zaposleni v podjetju Lid namreč od maja lani nimajo plačanih prispevkov.

Stavka zaposlenih v družbi Lid, za katero je vodstvo pred več kot tednom dni podalo predlog za stečaj, se bo nadaljevala do izpolnitve zahtev. Med te spadajo izplačilo plač za maj, poravnanje prispevkov za zadnje leto dni ter izplačilo preostanka lanskega in celotni letošnji regres. Delavci so napovedali tudi, da bodo v sredo, ko sta na sedežu CM Celje napovedani skupščini družb CM Celje in VOC, zaprli vhod v podjetje. O tem se bodo sicer v stavkovnem odboru dokončno odločali danes čez dan. V zvezi s skupščinama je Turk še dejal, da se delavci zavzemajo za vsako rešitev, ki bo ohranila čim večje število delovnih mest.

Skupina CM Celje zaposluje okoli 800 ljudi, od tega podjetje Lid 160 delavcev, med katerimi je precej tujih državljanov.

Deli s prijatelji