VOX POPULI

Glas ljudstva: največ podpore za SD in PS

Objavljeno 25. november 2012 20.32 | Posodobljeno 26. november 2012 08.04 | Piše: Mi. S.

Več kot očitno je, da si ljudstvo želi spremembe v vladni koaliciji.

LJUBLJANA – En teden pred predsedniškimi volitvami je javnomnenjska raziskava Vox Populi (ki jo za Pop TV opravila Ninamedia) razkrila, da stranka SD spet postaja vse bolj priljubljena med volivci. Medtem ko jo je oktobra podpiralo le 14 odstotkov, pa ima ta mesec že 21 odstotkov podpornikov. Na drugem mestu je s 14 odstotki Pozitivna Slovenija (PS), tretja pa je vladajoča SDS (13,4 odstotka). Druge stranke so precej nižje: Državljanska lista (DL) 3,2 odstotka, SLS in NSi obe po 2,6 odstotka in Desus z 1,5 odstotka.

Pahor prevzel vodstvo

Borut Pahor je trenutno prevzel vodstvo na lestvici politikov, kjer je bil prej Danilo Türk. Drugi je Janez Potočnik, tretji Radovan Žerjav, Türk pa je padel na četrto mesto, Virant je peti, šesti je Dejan Židan, sedmi Zoran Janković, osmi Lojze Peterle, deveti Janez Šušteršič in deseti Igor Lukšič.

Več kot očitno je, da si ljudstvo želi spremembe v vladni koaliciji: če seštejemo priljubljenost PS, SD in DL dobimo številke, ki govorijo zase: novo koalicijo bi podrlo kar 42,7 odstotka, le 26 odstotkov pa še vedno podpira trenutno koalicijo s stranko SDS na čelu.

Telefonska anketa je bila opravljena med 20. in 22. novembrom, v njej pa je sodelovalo 700 ljudi.

Deli s prijatelji