NA HODNIKU

Gladovno stavka zaradi napačnih šip

Objavljeno 17. julij 2016 18.35 | Posodobljeno 17. julij 2016 18.35 | Piše: Špela Ankele

V kranjskem bloku 50-letni Sašo Horvat protestira po menjavi oken na hodniku.

Sašo Horvat od torka gladovno stavka. Foto: Špela Ankele.

KRANJ – Na hodnik domačega bloka v srcu kranjske betonske džungle, imenovane Planina II, se je 50-letni Sašo Horvat preselili v torek. Tega dne ob 15. uri je začel tudi gladovno stavkati. »Uradno stavkam od popoldneva, ampak hrane nisem okusil od torkovega jutra, torej gladovna stavka traja še dlje,« gre v podrobnosti sogovornik, ki si je na hodnik bloka prinesel napihljivo blazino, odeje in stol.

Nanj je položil zajeten rdeč fascikel, nekaj centimetrov visoko obložen z dokumenti, v katerih so zapisane predvsem podrobnosti o menjavi oken na hodniku bloka. 
»Ko so pred dobrim letom menjali okna, so veliko in debelo matirano površino, imenovano kopelit, nadomestili s prozornimi okni. Ker so ta le kak meter oddaljena od okna mojega stanovanja, lahko zdaj vsak vidi, kaj počnem v garsonjeri. Kršena mi je pravica do zasebnosti,« opiše Sašo Horvat jedro problema.

Na drugi strani koordinatorica bloka Vesna Gašperšič trdi, da upošteva voljo sostanovalcev in da sledi vsem predpisom ter zakonom. Poudarja, da se je zaradi nastalega zapleta tudi sama znašla v zelo neprijetnem položaju, in dodaja, da jo je zgolj zaradi opravljanja njenih koordinatorskih nalog letos že večkrat obiskala policija. Na Domplanu, ki je upravnik stavbe, ugotavljajo, da bi problem, ki se je ta teden stopnjeval do skrajnosti, kaj lahko precej elegantno rešili. Ena od sostanovalk, ki se je med našim obiskom sprehodila mimo stavkajočega, pa je nastali zaplet povzela z besedami: »Sašo, ali je res treba? Je treba zaradi teh stekel na kocko postavljati lastno zdravje? Ni vredno, veš. Ni vredno!«

Vojna s časopisi

Jedro navidez absurdnega problema, ki se je stopnjeval vse do gladovne stavke, so torej stekla. Ta so bila vrsto let matirana, pred enim letom pa so jih nadomestili s prozornimi. Takrat se je v bloku začela prava papirnata vojna. Pritožbe so potovale na različne naslove. Poleg stanovalcev bloka in Domplana, ki skrbi za upravljanje stavbe, se je s spornimi stekli ukvarjala tudi odvetniška pisarna. Ko pa se je Sašo Horvat ta teden preselil na hodnik bloka, so bili o dogajanju obveščeni še policisti, stanovanjski inšpektorji, osebna zdravnica stavkajočega in kranjski center za socialno delo.

Poleg papirnate vojne v prenesenem pomenu se na hodniku bloka že eno leto tudi dobesedno odvija papirnata vojna. 
»Da bi zakril pogled v stanovanje, sem na sporno steklo sprva namestil folijo. Ko so jo odstranili, sem steklo na hodniku polepil s časopisnim papirjem. Tudi tega so mi trgali dol. Pridejo popoldne, zjutraj, v nedeljo. Da iz stanovanja ne bi slišal trganja papirja, tega najprej zmočijo z vodno pištolico. To vidim iz stanovanja, saj papir takrat potemni. Nato ga potrgajo dol, da se ne sliši,« pripoveduje Sašo o časopisni vojni, ki se zadnje mesece dogaja na hodniku enega od stanovanjskih blokov na kranjski Planini.

Rešitev so nalepke

Vprašanje, kdo trga časopisni papir, s katerim si sogovornik vztrajno zastira pogled do svojega okna, smo včeraj zastavili predsednici nadzornega odbora bloka Vesni Gašperšič, ki živi dve nadstropji nad Horvatom. »Vsake toliko časa časopisni papir nekdo odtrga s stekla. Vedeti moramo, da je to steklo naša skupna lastnina,« pojasni. Pravi, da kot koordinatorica le spoštuje voljo sostanovalcev: »Že na prvem sestanku smo se stanovalci odločili, da več kot 30 let staro matirano stekleno površino zamenjamo, pri čemer res ni bilo izrecno napisano, da bo površino zamenjalo prozorno steklo. Šele po menjavi oken so se začele pritožbe. Znova smo preverili mnenje stanovalcev in še enkrat se je potrdilo, da steklo nikogar ne moti.« Kot doda, se je zaradi zapletov tudi sama znašla v precej neprijetnem položaju: »Osirali so me po oglasnih deskah, se pritoževali na Domplan, šli do odvetnika, me zaradi stanovanjskega zakona prijavljali policistom.«

In kako bi lahko rešili spor? »Kot upravnik smo ves čas poskušali ravnati korektno in zakonito ter nikoli nismo odstranjevali folij in podobnega z oken, temveč smo na to zgolj opozarjali. Glede na situacijo, in ker smo želeli, da bi bili vsi etažni lastniki zadovoljni, smo članici nadzornega odbora stavbe in enemu od etažnih lastnikov, ki jih nova stekla motijo, predstavili predlog prekritja stekel v skupnih stopniščih s posebnimi UV-nalepkami, za kar smo pridobili tudi predračun,« se vse do elegantne rešitve, ki bi stala le nekaj sto evrov, sprehodi Peter Kern, vodja Domplanove Poslovne enote Nepremičnine. A tudi tu se je zataknilo, kajti za nameščanje UV-nalepk bi bilo treba narediti podpisovalno listino in iti pobirat podpise po bloku, kjer živi okoli sto ljudi, od vrat do vrat. Ker tega za zdaj še ni storil nihče in ker prave rešitve očitno še ni na vidiku, bo zdaj Domplan predlagal mediacijo, s katero bodo poskušali sprti strani približati rešitvi. 

Deli s prijatelji