ZDRAVJE

Generalov izgovor 
bi bilo lahko srce

Objavljeno 17. maj 2016 15.53 | Posodobljeno 17. maj 2016 15.54 | Piše: Jadran Vatovec

Nad generalmajorjem Ostermanom le neuradno visi damoklejev meč.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske dr. Andrej Osterman še ne izpolnjuje pogojev za upokojitev. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik generalštaba Slovenske vojske (GŠ SV), je v petek dopoldne obiskal zdravnika. V Zdravstveni zavod Zdravje za Bežigradom se je pripeljal v nevpadljivih civilnih oblačilih. Če smo natančnejši, tja ga je diskretno pripeljal njegov voznik, ki pa je za krmilom službenega vozila Slovenske vojske, mercedesa, le sedel v uniformi. Tako rekoč sočasno smo prejeli namig, da bi se morda lahko zgodilo, da bi načelnik GŠ SV imel opravičljiv razlog za predčasno upokojitev, četudi po Zpizu ne izpolnjuje pogojev zanjo: »Iz zdravstvenih razlogov, zaradi srčnih težav, na primer.« Kaj, kako srčnih težav?

General Andrej Osterman je, tako kot prav vsi pripadniki Slovenske vojske vsako tretje leto, v petek opravil le preventivni kardiopregled.

Drži, že aprila letos so se pojavila prva ugibanja, da se bo Osterman, ki je delo načelnika generalštaba Slovenske vojske (GŠ SV) začel opravljati pred manj kot dvema letoma, 13. oktobra 2014, bržda poslovil ali celo moral posloviti od zdajšnje funkcije. Vemo, da se takšne nepričakovane kadrovske zamenjave še najpogosteje zgodijo na željo politike ali takrat, ko oblast nujno potrebuje nekoga, ki bi nastopil v vlogi tako imenovanega grešnega kozla ali kot dežurni strelovod. Že zato naj, kajpak, »zagotovo« ne bi bilo nobene povezave med morebitnim skorajšnjim odhodom načelnika generalštaba in skrb vzbujajočim zadnjim poročilom o katastrofalnih razmerah, kakršne so, vsaj to ni nobena skrivnost, danes žal v Slovenski vojski. Čeprav je pred skoraj dvema mesecema vrhovni poveljnik naših obrambnih sil, predsednik države Borut Pahor, razkril, da je – zato ker naša država že nekaj časa nima dovolj denarja ne za kadrovsko okrepitev SV ne za prepotrebno nabavo in posodobitev vojaške opreme – povprečna ocena za pripravljenost slovenskih vojakov na izzive v miru zgolj zadostna, povprečna ocena za pripravljenost na prednostne aktivnosti v času resne krize ali vojne nevarnosti pa celo še slabša, nezadostna. Nepojmljivo, z ministrstva za obrambo so bili glede na vsa ugibanja pripravljeni povedati kvečjemu to, da bi, če in ko bi jih generalmajor Osterman seznanil s takšno svojo namero, začeli iskati najustreznejšega kandidata za novega načelnika GŠ SV. Če jih bo seznanil in ko jih bo.

Na kardiopregledu je res bil

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez nam je o petkovem obisku generalmajorja dr. Andreja Ostermana pri zdravniku vljudno pojasnil še nekaj: »Za vse pripadnice in pripadnike Slovenske vojske so skladno s pravili o varovanju zdravja zagotovljeni redni preventivni zdravstveni pregledi, ki jih opravijo praviloma v razmaku treh let. Preventivni pregled je tako opravil tudi general dr. Osterman. Zaradi tega je bil v omenjenem zdravstvenem domu, kjer za vse pripadnike SV izvajajo kardiopreglede.« 

Skratka, tiskovnemu predstavniku Slovenske vojske Simonu Korezu smo po elektronski pošti poslali vprašanje o možnosti, da bi bil obisk načelnika generalštaba v ugledni zdravstveni ustanovi kakor koli lahko povezan z domnevo o njegovem »naključnem« predčasnem umiku z zdajšnje funkcije. Med drugim smo spraševali, ali morda ne bi bil za čas, da z ministrstva za obrambo in Slovenske vojske vendarle potrdijo (ali zanikajo) morebitno odločitev generlamajorja Ostermana, da se umakne. Tiskovnega predstavnika smo poklicali tudi še po telefonu. Slišati je bilo, da je najmanj zelo presenečen, ko smo mu omenili dopoldanski obisk načelnika GŠ SV pri zdravniku.

In kaj je pozneje zapisal v odgovoru na naše vprašanje, ki ga je, kot rečeno, prejel po elektronski pošti? »O menjavi načelnika vam ne moremo sporočiti nobenih informacij, saj se o tem z generalmajorjem dr. Andrejem Ostermanon do zdaj ni pogovarjal še nihče od pristojnih ali njemu nadrejenih.

General pa v letu 2016 in 2017 še ni na seznamu za izpolnjevanje splošnih pogojev za upokojitev po Zpizu...« V redu, pa bi bilo tako zapleteno, če bi ga kdo od pristojnih ali njemu nadrejenih kdaj vprašal, ali se res namerava umakniti z zdajšnjega položaja? Se mar nihče od pristojnih in njemu nadrejenih z dr. Ostermanom ne pogovarja več?

 

Deli s prijatelji