NA ZAVODU

Generalmajor pristal med brezposelnimi

Objavljeno 30. marec 2014 19.24 | Posodobljeno 30. marec 2014 19.24 | Piše: Ksenija Koren

Alojz Šteiner je od februarja na zavodu za zaposlovanje.

Alojz Šteiner je načelnik Generalštaba Slovenske vojske postal aprila 2009. Funkcijo prvega vojaka je opravljal do aprila 2012. Foto: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA – Generalmajor Slovenske vojske Alojz Šteiner, ki je bil do aprila 2012 prvi vojak kot načelnik generalštaba Slovenske vojske, je namesto med upokojenci pristal med brezposelnimi. To so potrdili tudi na ministrstvu za obrambo, ki ga trenutno vodi minister Roman Jakič (PS). Medtem ko naši viri trdijo, da je Šteiner na zavodu pristal zaradi napake v izračunu – z Dunaja so ga namreč odpoklicali, da bi se upokojil –, na ministrstvu pravijo: »Po prepričanju ministrstva ne gre za zmotni izračun. Po izjavi gospoda Šteinerja je od 1. februarja 2014 prijavljen na zavodu za zaposlovanje, navedenega pa nismo preverjali. Pravijo, da bi se po podatkih Kada že lahko poklicno upokojil in prijava na zavodu za zaposlovanje ne bi bila potrebna.

Pisal v parlament

Šteiner je vodenje Slovenske vojske prevzel maja 2009. Na položaj načelnika generalštaba ga je na predlog takratne ministrice za obrambo, danes poslanke SD Ljubice Jelušič, imenovala vlada Boruta Pahorja. S položaja načelnika generalštaba ga je februarja 2012 razrešila vlada Janeza Janše in ga poslala na Dunaj za obrambnega svetovalca Republike Slovenije pri Ovse, OZN in drugih mednarodnih organizacijah. Jelušičeva nam je povedala, da je bila seznanjena s tem, da je Šteiner »konec leta 2013 imel napoved, da se bo moral upokojiti konec januarja 2014, ter da gre za posledico neusklajenosti med zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju 2 (zujf - 2) ter zakonom o obrambi pri razumevanju poklicnega upokojevanja.« Šteiner je o svoji situaciji pisal predsedniku Odbora za obrambo Francu Jurši (Desus), v vednost pa so pismo dobili tudi člani odbora in Jelušičeva, ki ni vedela, da je Šteiner pristal na zavodu, pričakuje, da bodo poslanci o neusklajenosti zakonov in prizadetih posameznikih razpravljali.

Na ministrstvu pravijo, da so na podlagi zakona Štajnerju izdali odločbo o prenehanju delovnega razmerja na obrambnem področju zaradi izpolnjevanja pogojev. Dodajajo, da to ne pomeni, da se mora vojaška oseba upokojiti, čeprav izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do poklicne pokojnine. Pravijo, da pri Šteinerju »ne gre za upokojitev po določbah zujfa, po katerih se morajo javni uslužbenci upokojiti po izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine skladno z zpiz-2, zato za podatke o morebitnem izpolnjevanju pogojev za upokojitev, kot jih določa zujf, ministrstvo Zpiza ni zaprosilo.« Po njihovem pri Šteinerjevi upokojitvi ni bilo napake in ne nameravajo ukrepati. Jih pa po naših neuradnih informacijah čaka soočenje s Šteinerjevo tožbo na sodišču.

Jelušičeva: Sramota

Situacija, ki se je pripetila z zapletom pri upokojitvi nekdanjega načelnika generaštaba, je po mnenju Jelušičeve, sicer tudi predavateljice obramboslovja na ljubljanski fakulteti za družbene vede, »velika sramota za Slovensko vojsko in ponižanje generala, ki je bil med bolj vidnimi pripadniki slovenske Teritorialne obrambe med osamosvajanjem Slovenije ter eden od najbolj zavzetih za transformacijo SV v profesionalno vojsko«. Po njenem mora biti vsaka normalna kadrovska služba sposobna preveriti dejstva, ko gre za upokojitev posameznikov, in zlasti pri vojakih, ki niso ravnali v nasprotju z načeli profesionalne vojaške službe, poskrbeti za spoštljivo upokojitev. Kritična je do svojega naslednika Jakiča, saj pravi: »Sporočilo, ki ga Mors daje v javnost s tem postopkom, je, da odslej v vojski nobena stvar in nobena posebnost vojaške profesije, med njimi tudi odnos do generalov, ni več sveta in da je niso sposobni več braniti pred pogromi iz javnosti. Če so lahko zastavili generala za kakšno notranje kdo ve čigavo maščevanje, potem bodo lahko to storili tudi s stotinami ali tisoči vojakov, če bo treba.«

Dodaja, da je sama kot ministrica za obrambo enega od zaposlenih, ko je izpolnil polno delovno dobo, na njegovo željo pustila v službi do njegovega rojstnega dne, da je lahko izpolnil tudi starostni pogoj za pokojnino in s tem tudi upravičenje do polne pokojnine. »Da ne govorim o tem, kako smo enega zaposlenega naknadno vzeli v službo še za en mesec iz podobnih razlogov, da bi imel polno penzijo. Torej se da narediti kaj dobrega za ljudi,« še pravi nekdanja ministrica.

Ni prišel na sprejem

Po naših informacijah iz Slovenske vojske je minister Jakič za Šteinerja priredil tudi poslovilni sprejem, a se ta na njem ni pojavil. Na ministrstvu tega ne komentirajo, o informaciji, da je Šteiner zavrnil Jakičevo odlikovanje, pa pravijo le, da bo »prevzem priznanj potekal po dogovoru s Šteinerjem«. Zanimivo pa je, da je minister za obrambo Jakič lani kot svetovalca pri nadaljnjem razvoju obrambnega sistema, procesu profesionalizacije Slovenske vojske, spremljanju normativne ureditve na obrambnem področju in pripravi analiz in mnenj ter predlogov rešitev na obrambno-vojaškem področju za 6300 evrov najel upokojenega generalmajorja Ladislava Lipiča, nekdanjega člana kabineta bivšega predsednika republike Danila Türka.

Deli s prijatelji