NA KOŽO

General in junaki

Objavljeno 23. september 2013 00.15 | Posodobljeno 23. september 2013 00.15 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Slovenci smo edini, ki lahko v sanjah dosežemo cilj.

Rok Tamše.

Kriteriji padajo na vseh področjih in zakaj ne bi še na športnem. Tako bi lahko sarkastično opisali veliko slavje košarkarskih navdušencev, ki so z junaki izpod obročev bučno proslavili peto mesto na evropskem prvenstvu. No, kolajna ni nujen pogoj za zadovoljstvo, v neprijaznih življenjskih razmerah ljudje odprtih rok sprejmejo že kanček pozitivizma. Seveda je realno gledano peto mesto na stari celini zelo dober dosežek za izbrano vrsto, v kateri bodo v prihodnjih letih verjetno s precej nostalgije gledali na ta rezultat, saj je lahko že uvrstitev v zaključni del turnirja misija nemogoče. Toda pustimo se prijetno presenetiti.

Znano je, da je največji uspeh pravkar končanega Eurobasketa civilizirano poenotenje Slovencev in Slovenk okrog košarke. V navijaškem pogledu je bila to popolna zgodba o uspehu, saj smo svetu vsaj po televiziji pokazali, da smo gostoljubni, prijazni, topli in ponosni ljudje, ki imamo radi svojo domovino, in to tudi dostojanstveno pokažemo. Ali drugače povedano, smo lahko dobra vojska, če združimo moči in udarimo na isti fronti. Sploh če imamo elitno četo, kot so jo predstavljali košarkarski junaki. Res pa je, da lahko izpademo tudi naivno, če imamo nad sabo napačnega generala.

Kaj vse dobrega je za slovensko košarko storil selektor Božidar Maljković, prepuščam kvalificiranim strokovnjakom, ki bodo tudi v prihodnjih letih živeli s takšno ali drugačno zapuščino evropskega prvenstva. Eno so čustva, drugo pa realnost, ki bo v prihodnje razkrivala košarkarsko proizvodnjo, infrastrukturo, razmere za delo novih generacij junakov. Srbski strokovnjak, znan tudi po vzdevku šjor Božo iz obdobja delovanja v Splitu, je vsekakor največji zmagovalec košarkarske evforije na sončni strani Alp. Prilagodljive in poslušne Slovence je s pomočjo servisa iz krovne organizacije že v izhodišču udomačil v razlikah med željami in cilji ter dosegel maksimalni učinek. Do zadnjega smo sanjali in, glej ga zlomka, celo dosegli cilj. To dejansko zmoremo edino Slovenci. Maljković pa je medtem na začasnem delu v tujini pospravil nekaj sto tisoč evrov, dobil nove prijatelje in odšel. Pa zakaj bi zdaj radi še kolajno?

Deli s prijatelji