NA KOŽO

Gedžet ali najlepša črnolaska na svetu?

Objavljeno 29. januar 2012 23.20 | Posodobljeno 29. januar 2012 23.21 | Piše: Domen Mal

Najnovejša slovenska beseda je gedžet, lektorji si še niso edini, ali se lahko piše gadžet ali gadget.

Smešno, beseda naj bi izvirala iz 19. stoletja, v 21. pa je postala svetovno popularna oznaka za iznajdbice, ne samo tehnološko napredne, ampak tudi moderno dizajnirane. Obožujejo jih moški, ki najraje hodijo po virtualnih poteh, ženske, ker so majhne, nalašč za v torbico, in na razpolago v vseh barvnih odtenkih ter vzorčkih, mularija pa že avtomatično, po defaultu, bi sami priznali.

Gedžeti, obstaja še en izraz, gizmoti, so recimo mobiji v vseh verzijah, iphoni, ipadi, ipodi, netbooki, pa kaj še vem, kaj vse. Seveda ni vseeno, katere firme in serije so, vse skupaj je stvar prestiža. Nimaš za bemfelna ali prado, imaš pa za najnovejšega HTC-ja, ko ga pred službo na jutranji kavici in čiku potegneš iz žepa, prisotni zavistno zažvižgajo.

Nekaj je pač jasno: za pristna prijateljstva in prve ljubezni je treba ven.

Pri meni bi gedžet industrija propadla še hitreje kot kozmetična. Okej, mobitel seveda uporabljam, ampak izključno za pogovore in esemese. Druge funkcije mi dol visijo, sem pa zadovoljen, ker je zdajšnji telefon odet v gumo in vaserdiht, če pade na tla, se mi odbije nazaj v naročje, če v lužo, je samo še bolj čist. Pa baterija traja vsaj tri dni.

V službi so me opremili tudi z netbookom in potem še z ipadom. Oba sem prinesel točno do vhodnih vrat, tam mi ju je že izpulil iz rok naš najstarejši up nove tehnološke dobe. Ker je kmalu zatem prišparal/za rojstni dan od žlahte zbral denar za prenosnik, sem netbook kmalu dobil nazaj v izključno svojo rabo. Za ipad moram zaropotati, potem mi ga malo posodijo. Medtem se tolažijo s kompjuterji, peespeji, wiiji itn.

Z mojo ljubljeno sva pri podmladku dosegla vsaj nekaj: če obvladajo gedžete, lahko poslujejo tudi s pralnim in pomivalnim strojem, sesalcem. Ko bo minila zima, pa bodo elektroniko zamenjali fuzbal, basket, odbojka in bicikli. Nekaj je pač jasno: za pristna prijateljstva in prve ljubezni je treba ven. Kakšna četanja in navezovanja prek interneta, lepo prosim! In ob tem se spomnim, kako je bil lep tisti četrtek, ko sem na žuru spoznal najlepšo skodrano črnolasko na svetu.

Deli s prijatelji