ČLOVEKOVE PRAVICE

Gaucka bo v Sloveniji pričakala preteklost

Objavljeno 25. november 2014 15.46 | Posodobljeno 25. november 2014 15.47 | Piše: P. Pa.

Danes bo Odbor 2014 peticijo Z resnico in svobodo nad laž in prisilo predstavil društvu Amnesty International Slovenije.

LJUBLJANA – Ob obisku nemškega predsednika Joachima Gaucka v Odboru 2014 opozarjajo, da bo protikomunističnega oporečnika v Sloveniji pričakala preteklost. »Nemški predsednik prihaja v državo, v kateri se sistematično kršijo človekove pravice in temeljne svoboščine. Naš problem je strašen razkorak med tem, kar smo zapisali, in tem, kar smo udejanjili,« so zapisali v izjavi za javnost.

 

S kom se bo srečal Gauck

Nemški predsednik Gauck se bo danes in jutri mudil na obisku pri slovenskem predsedniku države Borutu Pahorju, premierju Miru Cerarju in predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu. Gauck se bo udeležil tudi okrogle mize Dialog za spremembe: oblikovanje družbenega soglasja. To je prvi obisk nemškega predsednika v Sloveniji po 12 letih, sledi pa Pahorjevemu obisku v Berlinu aprila lani.

Po napovedih Pahorjevega urada bodo sogovorniki nemškemu gostu predstavili prizadevanja za krepitev konkurenčnosti slovenskega gospodarstva ter spodbujanje rasti in zaposlovanja, pri čemer si Slovenija še naprej želi dobrega sodelovanja z Nemčijo. Izrazili naj bi tudi interes za nadaljnje sodelovanje nemških podjetij v privatizacijskih procesih v državi. O konkretnih poslih naj tokrat ne bi bilo govora, bo pa Gaucka ob obisku spremljalo več za Slovenijo pomembnih Nemcev.

Poseben poudarek tokratnega obiska bo na izobraževanju, inovacijah in razvoju. V okviru obiska bosta Univerza v Ljubljani in Tehnična univerza v Berlinu podpisali protokol o sodelovanju.

Gauck bo obisk sklenil v sredo, ko si bo ogledal Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici in ajdovsko podjetje Pipistrel. Pahor in Gauck si bosta v sredo poleg tega ogledala Novo Gorico in obiskala tamkajšnji frančiškanski samostan Kostanjevica.

STA

Opozarjajo, da nismo uresničili demokratične Slovenije, najboljša ponazoritev tega pa je dejstvo, »da je bivši šef komunistične partije v demokratični državi postal prvi predsednik z dvema mandatoma«. Opozorili so, da so bili sodniki in akademiki, kot je bil Leonid Pitamic, po letu 1945 izgnani iz slovenske sodne prakse in teorije, nadomestili pa so jih revolucionarni pravniki tipa Ljubo Bavcon, »ki so še ne tako davno pisali učbenike o tem, kako je pravo namenjeno pregonu nasprotnikov totalitarnega sistema. In taki pravniki imajo še danes kabinete na pravni fakulteti, vedrijo in oblačijo v pravosodju. Kaj takega bi bilo v Nemčiji nemogoče.«

Na organizacijo, ki se bori za človekove pravice

Danes pa bo David Tasič skupaj s predstavniki Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbora 2014 predstavil peticijo Z resnico in svobodo nad laž in prisilo predstavnikom organizacije Amnesty International Slovenije, ki »odločno nasprotujejo kršenjem človekovih pravic«.

Peticijo so prvič predstavili v začetku novembra, podpisniki pa ugotavljajo, da »se v Sloveniji soočamo s skrb vzbujajočim režimskim trendom, ki spominja na tiste iz svinčenih komunističnih časov. Primer Janeza Janše, enega od najbolj vidnih znanilcev demokratičnih sprememb na območju nekdanje Jugoslavije ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja, to zelo jasno javno manifestira.«

Zapisali so, da se je Janša s svobodo misli in besede zoperstavil jugoslovanski vojski in zaradi tega postal politični zapornik. »Janez Janša je bil kasneje kot človek in politik eden najzaslužnejših za osamosvojitev Slovenije in njeno polno integracijo v mednarodno skupnost. In Janez Janša je postal žrtev montiranega političnega procesa tudi v demokraciji.« Zapisali so še, da take trende v Sloveniji ostro obsojajo in jih zavračajo.

Deli s prijatelji