ODZIVI NA BRUSELJ

Gaspari: Slovenija deluje dobro, kadar dobi navodila

Objavljeno 31. maj 2013 00.25 | Posodobljeno 31. maj 2013 00.25 | Piše: Ma. F.

Slovenija ima dve leti, da ponovno vzpostavi nadzor nad svojimi javnimi financami, primanjkljaj pa spravi pod mejo treh odstotkov BDP.

Mitja Gaspari.

LJUBLJANA – Evropska komisija je dala Sloveniji danes dodaten čas, da se spravi v red. Postopka zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij tako za zdaj ni začela, država pa je dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja. A obenem mora nujno ukrepati.

Na vprašanje, zakaj se komisija ni odločila za uvedbo postopka, je evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn odgovoril, da je Slovenija v zadnjem času »res odločno ukrepala«. »Nedavne ustavne spremembe so bile pri tem tudi zelo pomembne,« je dodal.

Ni razlogov za praznovanje

»Ni razlogov za praznovanje. Praznujemo lahko na neki način le državljani, saj nas je EU zaščitil pred nekaterimi ukrepi, za katere si je še v opoziciji prizadevala sedanja vlada ,« je v pogovoru na nacionalki povedal ekonomist Jože P. Damijan.

»Mislim, da Slovenija dobro deluje, kadar dobi navodila. Zdaj so ta prišla in so bolj ali manj pričakovana,« je priporočila iz Bruslja komentiral nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari.

Še vedno veliko lastništvo države v gospodarstvu

»Vedno se več mesecev pogajamo za nekajodstotno znižanje plač, pa še te znižamo linearno, brez razlikovanja, da nekateri delajo več in drugi manj. Težava je tudi še vedno veliko lastništvo države v gospodarstvu,« je neoptimizirani javni sektor komentiral ekonomist Simon Mastnak, ki meni, da je višanje davkov v trenutnem položaju kot gašenje požara s preluknjanim vedrom.

Deli s prijatelji