RAZREŠITEV

Gašpar Mišič odhaja ponosen in olajšan

Objavljeno 11. april 2014 22.27 | Posodobljeno 11. april 2014 23.39 | Piše: STA, Mo. S.

»Za seboj puščam dobre poslovne rezultate,« je poudaril odstavljeni Gašpar Gašpar Mišič.

Gašpar Gašpar Mišič.

KOPER – Nadzorni svet Luke Koper je na današnji seji razrešil Gašparja Gašparja Mišiča z mesta predsednika uprave družbe, in sicer zaradi »nedelovanja uprave«, je po seji povedala prva nadzornica Alenka Žnidaršič Kranjc. Njegovo mesto je zasedel Andraž Novak, zdaj član uprave, na tem mestu pa bo predvidoma do poletja.

»Dejstvo je, da je bilo pri zaslišanju uprave glede njenega delovanja ugotovljeno, da je razdeljena, dva proti dva,« je pojasnila predsednica nadzornega sveta in dodala, da je šlo za situacijo, ki je »na žalost upravi oz. predsedniku uprave ni uspelo preseči«.

»Za seboj puščam dobre poslovne rezultate«

Gašpar Mišič je, kot je poudaril, ponosen na svoj prispevek k razvoju Luke Koper, z razrešitvijo pa da se je končala »vsakomesečna agonija razreševanja predsednika uprave«. »Glede na celotno situacijo čutim olajšanje, kajti ni bilo enostavno delati in sprejeti družbe v stanju, kot je bila, nekaj let brez stabilne in popolne uprave, in doseči takšnih poslovnih rezultatov. Vrednost delnice in tržna kapitalizacija družbe sta se podvojili,« je dejal.

Počival bo

»Počival bom. Žena je rekla: Končno! Ker ve, da sem deloholik. Jaz sem kot popoldanski espe. Ni vse v denarju. Je tudi v zadovoljstvu,« je še povedal Gašpar Gašpar Mišič, ki se menda niti v državni zbor ne vrača, saj da je dobil odpor. 

Poslovni rezultati za lani in za prva dva meseca letos, s katerimi se je danes seznanil nadzorni svet, so po besedah prve nadzornice »dobri, boljši od načrtovanih, čeprav so bili načrti postavljeni zelo ambiciozno«. Gašpar Mišič je dodal, da so zabeležili rekordne rezultate v zadnjem četrtletju lani, pa tudi v prvem letošnjem. »Za seboj puščam dobre poslovne rezultate,« je poudaril.

Politična menjava?

Prva nadzornica je na vprašanje, kako je mogoče, da so poslovni rezultati nad pričakovanji, če uprava ne bi bila stabilna, odvrnila, da bi se verjetno morali vprašati, zakaj so zamenjali prejšnjo upravo. Rezultati, dobri ali slabi, se pokažejo šele čez nekaj časa in ne morejo biti rezultat dela zadnjih 14 dni, je dejala. »Luka Koper je družba, ki je stabilna in dolgoročno lahko dosega dobre rezultate. Škodimo ji, če stalno spreminjamo vodenje uprave, nadzornega sveta ...« je še dejala.

Na vprašanje, zakaj so se odločili za zamenjavo Gašparja Mišiča, ne pa koga drugega, je odgovorila, da je za vodenje in sodelovanje uprave odgovoren njen predsednik. »Če bi šlo za politično menjavo, potem bi morali za predsednika nadzornikov imenovati nekoga drugega, ne mene,« pa je odvrnila na vprašanje, ali je šlo pri zamenjavi Gašparja Mišiča za politično menjavo.

Deli s prijatelji