SPORNI RESNIČNOSTNI ŠOV

Gasilska zveza Slovenije nogirala Pop TV, tam govorijo o časti

Objavljeno 24. december 2014 12.17 | Posodobljeno 24. december 2014 12.21 | Piše: T. L.

Gasilska zveza Slovenije je že odločila, da ne pristopi k sodelovanju v oddaji Gasilci: Enota 14, jezni komentarji pa po družabnih omrežjih kar dežujejo.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Nezadovoljstvo in jeza gasilcev in njihovih simpatizerjev nad idejo komercialne televizije Pop TV o resničnostnem šovu Enota 2014,image v katerem bi bili v glavni vlogi prav gasilci, se še ne umirja. Medtem ko smo včeraj poročali, da je peticijo proti resničnostnemu šovu podpisalo več kot 1000 ljudi, se je v nekaj urah njihovo število podpisov že podvojilo. Ob 11. uri dopoldne je podpis proti šovu prispevalo že 2207 ljudi. 

Jasno stališče pa so zavzele tudi uradne gasilske organizacije. Tako je bil pred dnevi na skupni seji upravnega odbora in poveljstva Gasilske zveze Slovenije (GZS) dne sprejet sklep, da Gasilska zveza Slovenije ne pristopi k sodelovanju v resničnostnem šovu Gasilci: Enota 14

Pop TV: Prostovoljnim gasilcem želimo izkazati čast

So se pa oglasili tudi s Pop TV. Zapisali so, da so z nedeljsko najavo oddaje Gasilci: Enota 14 »nepričakovano sprožili tudi negativne odzive in pomisleke v vrstah nekaterih gasilskih združenj. Osnovni namen oddaje je dvig zavedanja Slovencev o vlogi in pomenu prostovoljnih gasilcev, ki bi jim na ta način izkazali čast in spoštovanje, ki si ga zaslužijo.«


Sicer pa poglejmo nekaj komentatorjev, ki so se znašli pod peticijo in na facebooku (komentarji so nelektorirani):

Sem gasilec z dušo in srcem že 30 let. Ko sem bral novice o šovu se mi zdi da je vse naše prostovoljno delo razvrednoteno pa lepo pozdravljeni...

Iz prostovoljstva se ne dela dobiček !

Če nas potrebujete nas pokličite ni važna ne ura ne dan. Ne potrebujemo nobene reklame ne dobre ne slabe. Vse kar potrebujemo je le dobra oprema s katero bomo pomagali ljudem v nesrečah.

Pričakujem, da se bo pop tv opravičil slovenskim gasilcem zaradi svoje nagnusne namere. gasilci so marsikomu pomagali. enim so rešili mačko, drugim hišo, mnogim pa tudi neprecenljivo in nenadomestljivo življenje v prometnih ali drugih nesrečah. pop tv naj se rajši briga in z javnostjo deli take stvari kot so recimo status slovenskih gasilcev, ki je bolj kot ne sramoten in o podobnih rečeh, ne pa, da dela kozle in služi na račun iz organizacije in njenih članov, ki kadar koli priskočijo na pomoč. tudi če ta bedarija bo po tv, bodo tam taki, ki še niso videli ognja in smdeli po dimu. podobno kot na kmetiji, kjer so bili izbrani taki tekmovalci, ki s kmetijstvom nimajo blage veze in sramotijo ljudi, ki si s težkim delom služijo kruh. sramota in še en krat sramota.

Najprej se dotaknimo tega, kdo in kaj je prostovoljni gasilec: Na prvi pogled sodobni norec, ki sredi noči v pižami in copatih, v spodnjih hlačah izpod tuša, napol obrit, od žene, dekleta ali iz službe pridrvi z žarom v očeh, razbijajočega srca, poln adrenalina na intervencijo z ročno pred gasilski dom, skoči v gasilsko zaščitno obleko, zagrabi čelado ter z gasilskim vozilom in modrimi lučmi oddrvi na pomoč. Na drugi pogled smo čisto običajni fantje in dekleta, ki smo ponosni na to, da smo gasilci in z veseljem pomagamo tistim, ki našo pomoč potrebujejo. /.../ Gasilci so/smo skupina ljudi, ki si med seboj tudi pomagajo, med nami v samem društvu ni tekmovalnosti v tem smislu, kdo je boljši gasilec, vsak od nas je v nečem dober. Z resničnostim šovom, kjer gre po sistemu izločanja, lahko dosežejo predvsem to, da nekomu povedo, da ni dovolj dober za prostovoljnega gasilca? /.../ Gasilci smo bili v letošnjem letu v več resničnostnih šovih, eden se je dogajal več dni (Kje so bili mediji takrat, da bi primaknili kakšen evro?), ta resničnostni šov kjer smo bili 3 dni brez vode, 10 dni brez elektrike, se je imenoval ŽLED 2014!

 

Deli s prijatelji