POPLAVE

Gasilci v akciji, deževalo bo še ves teden

Objavljeno 18. marec 2013 20.21 | Posodobljeno 18. marec 2013 20.22 | Piše: S. J.

Reke nekje že poplavljajo, dež pa ne poneha.

LJUBLJANA –  Nova pošiljka padavin je povzročila, da so reke in manjši vodotoki čez dan po vsej državi hitro in močno narasli do velikih pretokov. Največje pretoke bodo reke dosegle predvidoma pozno zvečer oziroma v torek zgodaj zjutraj, opozarjajo v Agenciji RS za okolje (Arso).

Nekatere reke že presegle opozorilne pretoke

Opozorilne pretoke so presegle reke Vipava, Branica, Rižana in Reka ter manjši vodotoki na širšem območju Postojne. Omenjene reke še naraščajo in poplavljajo na izpostavljenih delih ob strugah. Reke na jugozahodu države bodo največje pretoke dosegle danes zvečer in v noči na torek. Reka Vipava bo na vodomerni postaji v Mirnu predvidoma dosegla pretok okoli 240 m3/s v zgodnjih jutranjih urah. Opozorilne pretoke lahko presežejo tudi ostale reke na Goriškem, reka Nadiža in Ljubljanica. Pri tem lahko omenjene reke poplavijo v manjšem obsegu na območjih pogostih poplav. Ponoči bodo naraščale tudi reke s povirji v Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju, Kamniško-Savinjskih Alpah in tudi reka Kolpa. Reke bodo dosegle velike pretoke. Ojezerjena območja kraških polj na Notranjskem se bodo povečala. Reka Krka bo jutri začela naraščati in bo predvidoma v noči na sredo dosegla opozorilni pretok, poroča Arso.

Reke že poplavljajo

Po zadnjih podatkih je v Belskem v občini Postojna bregove prestopil potok Belščica. Gasilci so že pripravili protipoplavne vreče in črpalke za vodo. V občini Postojna je v naselju Strane voda začela zalivati hišo, poroča uprave za zaščito in reševanje, v naselju Malo Brdo prav tako v občini Postojna pa je zaradi poplav zaprta lokalna cesta Hruševje–Mala Brda. Cestišča poplavlja tudi na Idrijskem.

Voda je popoldne začela zlivati tudi stanovanjsko hišo v občini Ilirska Bistrica pri Trpčanah. Posredovali so gasilci, ki so poplavljanje omejili in ustavili. 

Povišano plimovanje

Na Arsu tudi opozarjajo, da bo plimovanje morja zaradi močnega južnega vetra čez dan in zvečer povišano. Gladina morja na mareografski postaji Koper lahko danes popoldne preseže opozorilno višino 295 centimetrov, ob večerni plimi med 21. in 24. uro pa celo 310 centimetrov. Pri tem lahko morje poplavi nižje ležeče dele obale.

Deli s prijatelji