GRADNJA

Gasilci po sedmih letih le pod streho

Objavljeno 25. julij 2016 15.51 | Posodobljeno 25. julij 2016 15.51 | Piše: Aleksander Brudar

Konec julija bodo pokrili del objekta, denar za garažo še zbirajo.

Stanislav Klemenčič. Foto: Dejan Javornik

HRAŠENSKI VRH – Letošnje poletje bo na Hrašenskem Vrhu v občini Radenci zelo delavno. Po nekaj letih mirovanja zaradi pomanjkanja denarja bodo konec tega meseca končno lahko zavihali rokave in nadaljevali gradnjo novega gasilskega doma. Spomnimo, da je v neurju 25. julija 2009 strela udarila v stolp gasilskega doma in zanetila požar. Na srečo je gasilcem pred zublji uspelo rešiti staro avtocisterno in opremo, a škoda na domu je bila tako velika, da ga ni bilo vredno obnavljati. Četudi gre za enega izmed manjših krajev v občini Radenci, tamkajšnji gasilci nimajo nič manj dela. PGD Hrašenski Vrh mora namreč varovati skoraj 800 ljudi iz domače in okoliških vasi. Po požaru je stekla obširna akcija, s katero so želeli čim prej priti do novega gasilskega doma. Edino, kar so lahko naredili, je, da so starega le malo obnovili, tako da ga lahko vse do danes še naprej začasno uporabljajo. Sprva so načrtovali, da bodo v njem le kakšno leto ali dve, saj so takoj pripravili načrt za izgradnjo novega in se lotili zbiranja denarja. S pomočjo zavarovalnice, dobrodelnih prispevkov in tudi občine, ki je dala gasilcem za 99 let v najem parcelo za nov dom, so začeli uresničevati načrte, a se je kaj kmalu zapletlo zaradi pridobivanja različnih papirjev.

Dom zgradili na pol

Leta so minevala in pisalo se je že leto 2013, ko so na Hrašenskem Vrhu končno zabrneli stroji. S pomočjo radenskega gradbinca je dom kmalu zrasel do polovice, nato pa so dela zastala, saj je denarja zmanjkalo. S prostovoljnimi prispevki so zbrali 8000 evrov, tisočaka so primaknili tudi bralci Slovenski novic prek Sklada Ivana Krambergerja. Pozneje je 5000 evrov primaknila še občina. Ko smo jih s čekom za 1000 evrov obiskali avgusta lani, je predsednik PGD Hrašenski Vrh Stanislav Klemenčič upal, da bodo lahko pokrili vsaj bivalni del objekta, a zaman. Denarja je bilo na žalost premalo, zato je bil napol zgrajeni dom spet prepuščen milosti in nemilosti narave. Letošnje leto pa je očitno precej bolj optimistično, saj so zbrali toliko denarja, da bodo lahko nadaljevali dela. S 7500 evri, kot pravi sogovornik, naj bi jim na pomoč priskočila tudi občina.

Na vrsto končno prišla streha

»Še ta mesec bomo začeli pokrivati polovico stavbe,« pravi Klemenčič in dodaja, da bo kljub temu na žalost še vedno odprt tisti del doma, kjer bo garaža za gasilska vozila. Problem je namreč v tem, da bi potrebovali še najmanj 15.000 evrov, da bi lahko s ploščo garaži naredili streho, zato poskušajo krajani napeti vse sile, da bi zbrali denar. Klemenčič pravi, da so doslej kupili kritino za polovico novega gasilskega doma, lesa pa imajo že zbranega toliko, da bi lahko pokrili celo streho.

»Streha je glavna, potem bomo počasi delali naprej,« pravi sogovornik, ki ima seveda v mislih samo opremljanje notranjosti objekta. Prej ali slej pa bodo morali kupiti tudi novo gasilsko vozilo, saj je zdajšnje že starodobnik, izdelan je bil daljnega leta 1976. Glede na optimizem, ki ga je mogoče čutiti ob pogovoru s predsednikom gasilcev, ni dvoma, da se bo krajanom Hrašenskega Vrha letos vsaj delno uresničila največja želja. Seveda se na Hrašenskem Vrhu še naprej ne bodo branili vseh dobrih ljudi, ki bi bili gasilcem, ki ob nesrečah zares prvi takoj nesebično priskočijo na pomoč, pri dokončni izgradnji novega gasilskega doma tudi sami pripravljeni priskočiti na pomoč.

Deli s prijatelji