BRAVO

Gasilci, naši junaki, odmeva tudi iz ZDA

Objavljeno 15. november 2014 19.56 | Posodobljeno 15. november 2014 19.56 | Piše: Boštjan Fon

Iz Arizone so se vrnili člani naše odlične gasilske ekipe, ki je zmogla najtežji dve minuti v športu.

Veličastni sprejem v Begunjah za naše junake. Foto: Boštjan Fon/Novice

BEGUNJE – Trije, do zadnje zaponke na ognjevarni obleki profesionalni gasilski sestavi, manj kot pol sekunde, na četrtem mestu na svetu pa peterica fantov, štirje prostovoljni gasilci in en poklicni, iz Slovenije! Če kdo blekne, da to ni presežek, da to ni vrhunski simbol pripravljenosti naših gasilcev, ki so ga pokazali na merjenju med svetovno elito gasilstva na svetu v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizona, bo govoril neumnosti!

Domen Pavlič (PGD Begunje), Anže Habjan (PGD Podnart), Matic Zupan (PGD Moste), Gregor Stanonik (PGD Gorenja vas) in Amer Čosić (gasilska enota Nova Gorica) so navduševali z izjemnimi rezultati v gasilsko-športni disciplini že vse leto, nato so spraskali denarce na kup in se podali prek Atlantika. Že prej so v žep pospravili evropski rekord, nato pa v ZDA postavili nove mejnike v disciplini, ki ji dajejo naziv – najtežji dve minuti v športu.

Na preizkus pod soji žarometov v ZDA je prišlo 592 gasilcev in vseh pet naših predstavnikov se je prvi dan tekmovanja uvrstilo v finalni nastop.

Novogoričan Čosić se je nato v posamezni konkurenci tako zoprno poškodoval ob padcu pri prenašanju lutke, da je moral po vrnitvi v domovino poiskati zdravniško pomoč, drugi pa so dosegli mesta med 18. in 44. na lestvici, ob tem, da sta Stanonik in Habjan prišla v Lions Den Club, med gasilce, ki s progo opravijo v manj kot 100 sekundah. Zato se je ob vrnitvi na domačo grudo obetal sprejem junakov, kot je v navadi, pred prostori prostovoljnih gasilcev iz Begunj na Gorenjskem in v njih. Še preden so fantje stopili z letala, ki jih je dostavilo na Brnik, so jih pričakali kolegi in jekleno ptico po pisti spremili z vodno zaveso, enako je bilo tudi, ko je kombi pripeljal reprezentante do gasilskega doma v Begunjah. Kar nas ni zmočilo rosenje izpod oblakov, nas je namočilo špricanje iz brizgaln vseh okoliških prostovoljnih društev.

»Dejstvo je, da dobrega gasilca ne naredi samo gasilska teorija! Dejstvo je, da je dober gasilec v prvi vrsti tudi dober človek. Da se ne bomo narobe razumeli – če si gasilec, še ne pomeni, da si dober človek, dober človek moraš biti, da si sploh lahko dober gasilec! Pravi junak, pravi heroj, pravi gasilec... je časten človek,« je ob začetku uradnega sprejema dejala Katja Štefelin iz društva, katerega član je Domen Pavlič.

Prvi je pred zbrano množico dobil besedo Anže Habjan: »V ZDA sem odpotoval s ciljem priti v Lions Den Club, kar mi je tudi uspelo. Vem, da nisem najboljši gasilec, vem pa, da imam veliko srce.« Za nagrado dobi vsak nastopajoči, ki pride pod teh sto sekund, poseben kovanec in Stanonik ga je tudi pred vsemi pokazal: »Imel sem enako željo in cilj kot Anže in uspelo mi je.« Zupanov se je najprej pred vsemi zahvalil ženi za razumevanje in podporo, nato pa povedal, da mu je žal za Amerja, ki se je ob padcu zoprno poškodoval, Pavlič pa je prostodušno priznal, da ima celo več treme kot pred startom v Phoenixu: »Upam, da bomo šli tudi naslednje leto v ZDA in vsem dokazali, iz kakšnega testa smo.« Nato je skupaj s člani ansambla Stoenka, ki so godli ob tej priložnosti sredi gasilske garaže, poprijel harmoniko in urezal par domačih.

Ob sprejemu je bilo iz ust kakšnega župana in predstavnika vrhov gasilstva slišati, da bodo seveda naslednje leto finančno pomagali fantom, ki si želijo še enkrat stopiti na svetovno sceno gasilstva na najvišji ravni in dokazati svoje sposobnosti za čast in slavo domovine in svetega Florjana. Ne le ob nakupu letalskih vozovnic za pot na drugi konec sveta, treba jim je pomagati tudi ob pripravah, kamor sami vložijo nemerljivo veliko časa in energije ob precej odrekanja. Ob vseh naravnih nesrečah, ki jih zadnje čase pri nas ni malo, ljudje najbolj zaupajo gasilcem. In zaupajo jim z razlogom!

Deli s prijatelji