AKCIJA GASILSKI DOMOVI

Gasilci iz Podgorice bi
 za jubilej novo fasado

Objavljeno 20. september 2013 14.26 | Posodobljeno 20. september 2013 14.26 | Piše: Mihael Korsika

V akciji Gasilski domovi je znanih 10 finalistov, zmagovalca boste izbrali vi.

Novo fasado je lani dobil gasilski dom Mali Log iz Loškega Potoka. Foto: Igor Mali

PODGORICA – V priljubljeni akciji Slovenskih novic in podjetja Saint-Gobain Gradbeni izdelki je znanih vseh 10 finalistov, gasilskih društev, ki se bodo potegovala za barvno prenovo fasade. Podjetje Saint-Gobain, ki je ponudnik fasadnih sistemov weber, bo zmagovalcu brezplačno na novo prebarvalo njihov gasilski dom. V uredništvo smo prejeli 55 prijav, 43 je bilo veljavnih, saj so se nekatere podvajale, posebna komisija pa je nato izbrala deset finalistov. O zmagovalcu boste odločali vi, bralke in bralci.

Aktivni podgoriški gasilci

Kot prvega finalista predstavljamo dom Prostovoljnega gasilskega društva Podgorica - Šentjakob. Po besedah dolgoletnega člana društva in gasilca Andreja Pohlina gre za najboljše društvo iz ljubljanske regije: »Precej smo aktivni tudi drugod po državi, če nas pokličejo, se odzovemo, če le lahko. Lani in letos smo pomagali pri gašenju požarov na Primorskem, posredovali smo tudi pri poplavah na Štajerskem,« je pojasnil. »Po aktivnostih, opremi in organiziranosti smo prvi v ljubljanski regiji, res smo aktivni,« je še pristavil.

V društvu se zdaj pripravljajo na državno tekmovanje v gasilskih aktivnostih, na katerih, kot ponosno pojasni Andrej, dosegajo vidne uvrstitve, čeprav na državni ravni še niso osvojili tistega najbolj želenega mesta, prvega. A društvo in njegovi člani se na regijskem nivoju vedno uvrščajo na prva tri mesta.

Sodelujejo tudi na reliju, tekmovanju z gasilskimi vozili, vendar pri tem ne gre za norenje z gasilskimi tovornjaki po ulicah in zaprašenih cestah podeželja, temveč se šteje celoten čas, ki ga ekipa porabi za prevoz od gasilskega doma do lokacije, kjer nato izvedejo eno izmed gasilskih vaj. »Čas se ustavi šele, ko je akcija končana. Imamo na primer vajo, ko gredo gasilci z gasilnimi aparati v zatemnjen in zadimljen prostor, nato pa se šteje, kdo hitreje pride skozi,« je še pojasnil sogovornik.

In katero bi bilo lahko lepše darilo za njihove aktivnosti kot barvna prenova fasade za obletnico društva? No, prenove ni potreben le gasilski dom, počasi je svoje oddelal in prečrpal tudi kamion, ki bo prihodnje leto praznoval častitljivih 30 let delovanja. »Zdaj kupujemo novega, ki pa stane juhuhu denarja,« je povedal. In koliko je ta juhuhu? »Celotna cena je 320.000 evrov, mi moramo zbrati 120 tisočakov, preostanek pa bo dala Gasilska zveza Slovenije.«

Vozilo pa prihodnje leto ne bo edini slavljenec, saj tudi društvo praznuje okrogli jubilej, 90-letnico delovanja. Da bi jo dočakali kar v najlepši luči, je bilo okoli 150 članov društva enotnih, da poskusijo srečo na akciji Gasilski domovi.

Izbirali boste bralci

Gasilski dom Podgorica - Šentjakob je le eden izmed desetih finalistov. Preostale vam bomo razgalili oziroma predstavili do konca septembra, o zmagovalcu akcije pa boste odločali vi, bralke in bralci Slovenskih novic. Med 1. in 13. oktobrom boste lahko prek časopisa in naše spletne strani www.slovenskenovice.si glasovali za enega izmed predstavljenih gasilskih domov, ki po vašem mnenju najbolj potrebuje barvno osvežitev.

Organizator bo zmagovalni gasilski dom do konca tega leta odel v nove barvne odtenke; vrednost nagrade je od 20 do 25 evrov na kvadratni meter, celotna vrednost pa je seveda odvisna od velikosti fasade.

Pozabili pa nismo niti na vas, zveste bralke in bralce, petnajst izžrebanih glasovalcev bo prejelo izdelavo barvne študije v vrednosti 40 evrov.


V igri še 10 gasilskih domov

Posebna komisija, ki so jo sestavljali Andrej Robič, Jure Polak in Katja Šegatin iz podjetja Saint Gobain ter Bojan Budja in Lovro Kastelic s Slovenskih novic, je med 43 veljavnimi prijavnicami izbrala deset finalistov. Za glavno nagrado se bodo poleg gasilskega doma iz Podgorice pri Šentjakobu potegovali še gasilski domovi iz Zgornje Polskave, Stranske vasi pri Novem mestu, Stranske vasi pri Semiču, Podblice, Mosta na Soči, Hrvatinov, Čušperka, Cezanjevcev in Bočne. Le eden bo še pred koncem letošnjega leta dobil barvno prenovo fasade podjetja Saint-Gobain Gradbeni izdelki, d. o. o., ki je ponudnik fasadnih sistemov weber. 

 

Deli s prijatelji