NARAVNE NESREČE

Gasilci iz kleti črpajo vodo in se spopadajo s plazovi

Objavljeno 03. april 2013 21.45 | Posodobljeno 03. april 2013 21.45 | Piše: S. J.

Naraščanje rek se bo umirilo, ob koncu tedna pa se pričakuje ponoven porast rek.

MURSKA SOBOTA – Padavine so danes sicer ponehale, vendar se težave na poplavljenih območjih kljub temu stopnjujejo. Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da se poplavljanje podzemnih voda na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov nadaljuje. Stanje podzemnih voda pa so še poslabšale včerajšnje padavine, saj manjše reke na tem območju še vedno naraščajo.

Ponoven porast rek ob koncu tedna

Naraščanje se bo sicer umirilo, visoka gladina podzemnih voda se bo v naslednjih dneh ohranjala, ob koncu tedna pa se pričakuje ponoven porast rek, vendar ne le v Pomurju in Podravju, temveč tudi na poplavljenih območjih Ljubljanskega barja, krasa na Notranjskem in Dolenjskem ter ob spodnjem toku reke Krke.

Poplave in plazovi

Vzhoda države pa ne pestijo le poplave, ampak se tudi zemeljskih plazovi. Po poročanju župana občine Grad se je v preteklih tednih v občini sprožilo več kot 20 plazov. Evakuirati so morali šest ljudi. Večji zemeljski plaz trenutno ogroža 10 stanovanjskih objektov v naselju  Pečarovci v občini Puconci. Že zjutraj pa se je v občini Lendava na meji med naselji Lendavske Gorice ter Lendava sprožil zemeljski plaz, ki še vedno ogroža dve hiši. Iz Radencev pa so sporočili, da so zaradi zemeljskega plazu začele pokati stene na hiši.

Zemeljski plaz se je sprožil tudi pod hišo v kraju Otavnik v občini Sevnica.

Na Ravnah na Koroškem je zemeljski plaz prekinil oskrbo s pitno vodo. Gasilci so zato postavili začasne bazene pitne vode.

Gasilci pa se še vedno spopadajo tudi s črpanjem vode iz objektov. Največ dela imajo na vzhodu države, kjer črpajo vodo in postavljajo protipoplavne vreče.

Kako kaže?

Jutri nas čaka suho vreme, v noči na petek pa se bo deževje spet razširilo po vsej državi. V soboto dopoldne bodo padavine ponehale.

Deli s prijatelji