BITKA ZA SVOJ PROSTOR

Gasilci do kolen v vodi v premajhnem domu

Objavljeno 23. oktober 2016 20.43 | Posodobljeno 23. oktober 2016 20.45 | Piše: Aleksander Brudar

PGD Moste si do leta 2019, ko praznujejo 90-letnico, želi nov gasilski dom.

Roman Koncilija upa, da bodo nov gasilski dom postavili vsaj do leta 2019. Foto. Dejan Javornik/Novice

MOSTE PRI KOMENDI – Gasilci PGD Moste v občini Komenda so se znašli pred zelo težko nalogo, ki pa se je nikakor niso ustrašili. Vajeni vsega hudega bodo namreč, kot so prepričani, pod streho spravili tudi nov in sodoben gasilski dom ob vrtnem centru na robu Most. »Načrtujemo, da bomo do leta 2019, ko praznujemo 90-letnico prostovoljnega gasilskega društva, zgradili nov dom,« pravi poveljnik Roman Koncilija, ki sta mu družbo ob našem obisku delala predsednik društva Uroš Vidmar in tajnik društva Matej Tancek. Pojasni nam, da imajo prostorsko stisko in da je lokacija gasilskega doma neprimerna. Pred leti, ko so širili glavno cesto med Kamnikom in Mostami, so izgubili prostor pred domom, tako da gasilskega tovornjaka tam niso mogli več parkirati. Zato so morali preurediti prostore tako, da so izhode za vozila uredili na drugi strani hiše oziroma nasproti cerkve. Hkrati so morali razširiti garažo in zgraditi prizidek, v katerem je v vseh možnih kotih shranjena gasilska oprema.

Težav pa še ni konec, saj je dvorišče pri izhodih iz garaže premajhno oziroma je tik ob lokalni cesti, ki jo kmetje uporabljajo kot poljsko pot, otroci pa kot šolsko. In prav to majhno dvorišče morajo gasilci uporabljati za redno usposabljanje oziroma za operativne vaje. Te so, kot pravi Koncilija, pomembne, saj želijo biti na izredne dogodke zelo dobro pripravljeni. Še posebno ker se v kraju iz leta v leto zelo hitro širi poslovna cona z velikimi skladišči in poslovnimi stavbami. »Zdaj je cona zapolnjena desetodstotno, in ko bo 100-odstotno zapolnjena, boš moral imeti dežurne ljudi, ki bodo pripravljeni takoj iti v akcijo,« razlaga sogovornik in dodaja, da je v takšnih conah požarna obremenitev 50-krat večja kot v občini. Razloži nam, da je samo ena izmed hal velika za tri nogometna igrišča. »Ko smo imeli operativne vaje, smo iz vseh avtomobilov pobrali vse cevi, pa jih je bilo še premalo. To je 300 metrov dolgo. To je nenormalno. Pet minut hodiš samo po strehi,« pravi poveljnik.

Požar jih je streznil

Sogovornik se še dobro spomni požara izpred skoraj sedem let, ko so zublji zajeli poslopje podjetja Niko Transport. »Tisti požar nas je streznil,« opozori Koncilija, ki je bil tudi takrat poveljnik. »Videl sem, da večjim intervencijam operativci nismo kos. In smo začeli drugače delati in se usposabljati. Pred vsako vajo sem imel po uro in pol do dve uri teorije, da smo tisto, česar smo se lotili, res dobro naredili. Začeli smo se udeleževati tekmovanj Fire combat in leta 2010, 2011 in 2012 smo bili fizično najbolje pripravljena enota v Sloveniji,« še poudari sogovornik.

Od 30 do 35 operativnih gasilcev PGD Moste si zagotovo zasluži boljše razmere za delo in novo gasilsko stavbo, saj je zdajšnja tudi poplavno ogrožena. Še danes se namreč živo spomnijo, kako je sicer miren potoček leta 2009 poplavil gasilski dom in da so bili do kolen v vodi. Priprave za izgradnjo novega gasilskega doma so se začele že pred nekaj leti, ko so začeli tudi odkupovati zemljišča. Polovico denarja, kot nam povedo v PDG Moste, je primaknila občina, polovico pa so zbrali sami. Zdaj pa so naleteli na večjo težavo, saj denarja za začetek gradnje še nimajo. Potrebujejo pa ga kar precej, in sicer 800.000 evrov. Nov dom bo popolnoma ustrezal sodobnim in tudi prihodnjim potrebam gasilcev.

V PGD upajo, da jim bo občina tudi tokrat prisluhnila, saj, kot pravijo, ne gre za noben luksuz. Sami pa tudi nimajo zagonskih sredstev, s pomočjo katerih bi lahko začeli gradnjo in jo nadaljevali tudi s prostovoljnimi prispevki. Koliko denarja si gasilci lahko obetajo od občine, nam župan Stanislav Poglajen ni znal natančno odgovoriti. Povedal nam je, da bo o morebitni uvrstitvi sredstev v občinski proračun za prihodnji dve leti na svoji seji odločal občinski svet ob sprejetju odlokov o proračunu občine. »Za predvideno izgradnjo novega gasilskega doma PGD Moste je Občina Komenda leta 2014 že namenila sredstva v višini 55.000 evrov in leta 2016 v višini 31.580,24 evra za plačilo komunalnega prispevka,« sklene župan. 

Deli s prijatelji