POMAGAJMO

Gasilci brez doma kličejo na pomoč

Objavljeno 10. maj 2015 21.19 | Posodobljeno 10. maj 2015 21.28 | Piše: Oste Bakal

Člani PGD Hrašenski Vrh so pred šestimi leti v požaru izgubili svoj gasilski dom.

RADENCI – Fantje in dekleta iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hrašenski Vrh so vedno pripravljeni pomagati, tudi tvegati lastna življenja, zdaj pa potrebujejo pomoč.

Društvo, ki šteje 56 aktivnih članov, je pred šestimi leti doživelo nesrečo, od katere si še ni popolnoma opomoglo. Članice in člani društva pod vodstvom predsednika Stanislava Klemenčiča in poveljnika Boštjana Černjaviča si močno želijo, da bi letos poleti svoj gasilski dom končno spravili pod streho in tako zaščitili vsaj tisto, kar še imajo.

Letos pod streho?

Požar je izbruhnil med neurjem, ki je nad Pomurjem in Slovenskimi goricami divjalo v soboto, 25. julija 2009, potem ko je udar strele najprej uničil del poslopja s stolpom. »Zjutraj okrog druge ure je prišlo sporočilo po odzivniku, da gori gasilski dom na Hrašenskem Vrhu. Po hitri intervenciji domačih gasilcev in gasilcev iz okoliških krajev nam je uspelo rešiti dvorano in garažo z avtocisterno, v celoti pa so nam pogoreli stolp s sireno, pisarna s celotnim arhivom, prapor in nekaj opreme. Škode je bilo za 55.000 evrov. Ker je strokovnjak, ki si je ogledal pogorišče, ocenil, da moramo poslopje porušiti, če hočemo kaj na novo graditi, in ker je gasilski dom brez lastnega dovoza in brez zemlje, smo na seji upravnega odbora odločili, da si poiščemo novo parcelo,« je razložil predsednik Klemenčič.

Parcelo so našli in občina Radenci jim jo je dala v najem za 99 let; 2010. so začeli urejati papirje, šele 2014. pa so pridobili vso potrebno dokumentacijo za novogradnjo. Potem so takoj začeli graditi, vložili so vsa lastna finančna sredstva, 60.000 evrov, ko pa so jih porabili, se je gradnja ustavila, saj denarja od drugod ni bilo. »Letos bi ga radi spravili pod streho, da zaščitimo, kar smo do zdaj ustvarili, a brez širše družbene pomoči žal ne bo šlo,« poudari predsednik PGD Hrašenski Vrh. Gasilski dom je sicer tudi glavno zbirališče vseh krajanov, ne le gasilcev, je prostor, brez katerega si je težko predstavljati družabno življenje v vasi.

Serija nesreč

Pa sreča v občini Radenci ni obrnila hrbta le gasilcem s Hrašenskega Vrha, vremenske ujme in nesreče so tudi drugim srčnim prostovoljcem neusmiljeno uničevale domove in opremo. Gradbinci so denimo med sanacijo regionalne ceste Radenci–Ljutomer spodkopali gasilski dom PGD Hrastje Mota, ki so ga morali zato podreti. Ognjeni zublji so po domnevni eksploziji v celoti uničili gasilski dom PGD Radenci-Boračeva v Radencih, tudi tega so morali nato v celoti podreti. A še preden sta prizadeti društvi dobili nove prostore, je, kot rečeno, med neurjem julija 2009 strela zanetila ogenj v gasilskem domu PGD Hrašenski Vrh in ga opustošila. Hitra intervencija domačih gasilcev in kolegov iz PGD Kapela, PGD Janžev Vrh, PGD Vučja vas ter PGD Okoslavci je tedaj rešila vsaj njihovo gasilsko opremo.

Takratni poveljnik PGD Hrašenski Vrh Vinko Vogrinec nam je ob nesreči povedal, da je velikokrat sodeloval v gašenju in reševanju, da pa se ne da opisati, kako hudo je, ko gori pri tebi doma, ko gori vse tisto, kar »smo ustvarjali polnih 55 let«.

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati prostovoljnim gasilcem s Hrašenskega Vrha, vas prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom ZA GASILCE, sklicna številka 7153. Odslej lahko pomagate tudi z SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov. Letos bi radi gasilski dom spravili pod streho, da zaščitimo, kar smo do zdaj ustvarili. 

Deli s prijatelji