USPEŠNICA

Garažne razprodaje: ekozabava brez davka

Objavljeno 28. april 2013 10.38 | Posodobljeno 28. april 2013 10.38 | Piše: A. J.
Ključne besede: garažne razprodaje

V Ameriki so tradicija, pri nas – popolna neznanka.

Zala Velkavrh (prva z leve) iz KD ProstoRož obljublja, da bodo Ljubljančani tovrstnih razprodaj deležni tudi letos. Foto: Sunčan Stone

Garažne razprodaje so razprodaje, ki jih posamezniki organizirajo takrat, ko se želijo znebiti odvečnih reči, ki so se jim nakopičile v domovih, denimo po spomladanskem čiščenju ali selitvah. Kot navaja Wikipedija, je to prodaja, pri kateri prodajalci ne potrebujejo dovoljenja za poslovanje, poleg tega pa ni obdavčena. Koristi od garažnih razprodaj imata tako kupec kot prodajalec: prvi se znebi neželenih reči, drugi nakupuje po ugodnih cenah. Hkrati pa oba prispevata svoj delež k ekologiji, saj stvar, ki bi jo sicer zavrgli, ponovno uporabimo.

Pri nas jih praktično ni

Glede na trenutni finančni položaj Slovencev, ki ni preveč rožnat – pod pragom revščine naj bi živelo kar 13,6 odstotka prebivalcev –, bi človek sklepal, da bo garažnih razprodaj v naši mali deželi kar mrgolelo. A jih, vsaj takšnih, ki bi potekale na javnih površinah in bi jih organizatorji morali prijaviti občinam, skorajda ni. V mariborski in koprski mestni občini jih še ni bilo, v Ljubljani pa se sicer že pojavljajo, a še zdaleč ne v obsegu, kakršnega bi pričakovali. Po besedah Vojka Grünfelda, vodje službe za lokalno samoupravo pri MOL, so bile lani na občini prijavljene le tri, dve v četrtni skupnosti Bežigrad in ena v ČS Posavje, pri čemer je tista za Bežigradom odpadla. Letos bo nekoliko drugače. »V ČS Bežigrad je načrtovanih od pet do osem garažnih razprodaj – odvisno od vremena –, predvidoma drugo soboto v mesecu na lokaciji park Linhartova promenada (med Linhartovo cesto in Zupančičevo jamo). V ČS Posavje načrtujejo garažno razprodajo v septembru,« pravi Grünfeld. Z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet so nam sporočili, da bo serijo razprodaj rabljenih reči letos ponovno organiziralo Kulturno društvo ProstoRož, in sicer v sodelovanju z Zavodom BOB. V Savskem naselju bo več različnih dogodkov, med drugim menjava šolskih knjig in drobnarij iz omar.

V parku Tabor bodo tudi letos

Z garažnimi razprodajami so se Ljubljančani pobliže seznanili lani, ko je društvo ProstoRož v sklopu aktivnosti za oživitev parka Tabor pripravilo serijo tovrstnih dogodkov. »Lani smo prvič organizirali tudi garažne razprodaje. Odziv je bil odličen. Prišli so tako prebivalci Tabora kot tudi Ljubljančani iz širše okolice,« nam je zaupala koordinatorka programa v parku Tabor Zala Velkavrh iz KD ProstoRož. Zamisel za garažno razprodajo so dali lokalni prebivalci. »Ker se nam je ideja zdela zanimiva, sveža in skladna z našimi prepričanji o bolj trajnostnem odnosu do uporabe izdelkov, še bolj pa o zabavnem druženju lokalnih prebivalcev, ki se mu lahko pridruži vsak, smo se potrudili, da je tudi zaživela,« je povedala Velkavrhova. Garažne razprodaje bodo v parku Tabor tudi letos: od 18. maja dalje napovedujejo vsaj štiri. V garažni razprodaji lahko sodeluje vsak. Načeloma naj bi bilo sodelovanje brezplačno, ker pa organizatorjem s pridobljenimi sredstvi običajno ne uspe pokriti vseh stroškov izvedbe dogodka, se po navadi pobirajo prostovoljni prispevki – pet evrov na stojnico.

V Ljubljani so zastonj

Medtem ko nam na mariborski in koprski občini niso znali povedati, kako bi pri njih lahko pripravili garažno razprodajo, so nam iz ljubljanske službe za lokalno samoupravo pojasnili, da jo lahko v Ljubljani organizira katera koli četrtna skupnost. Če je parcela, na kateri poteka dogodek, v lasti MOL, ČS najprej zaprosi za dovoljenje za uporabo prostora na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet (obrazec za prošnjo – Vloga za podrejeno rabo javnih površin – C; za postavitev premičnih stojnic in druge opreme – je na spletni strani www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-ljubljani/obrazci-in-upravni-postopki/obrazci/), nato pa dogajanje prijavi še na policijski postaji. Oba postopka sta brezplačna: da bi organizirali garažno razprodajo v svojem okolišu, potrebujemo le čas in voljo. Slednje je med Slovenci do zdaj očitno primanjkovalo: morda pa bo trenutno vsesplošno zategovanje pasov spodbudilo, da se bo praktična in vsesplošno koristna navada organiziranja garažnih razprodaj, ki združuje neobdavčen zaslužek in poceni nakup, razširila tudi pri nas.

Deli s prijatelji