RAZGOVORI

Gantarju okoljski resor?

Objavljeno 28. avgust 2014 16.56 | Posodobljeno 28. avgust 2014 16.56 | Piše: STA, Ma. F.

Cerar, ki so ga poslanci za mandatarja izvolili v ponedeljek, ima do 9. septembra čas, da državnemu zboru predlaga listo kandidatov za nove ministre.

Gantar odhaja. Kdo ga bo zamenjal?

LJUBLJANA – Mandatar Miro Cerar v tem hipu opravlja razgovore s kandidatkami in kandidati za vodenje posameznih resorjev, je danes medijem povedal predsedujoči SD Dejan Židan. Tomaž Gantar, ki naj bi prevzel okoljski resor, je potrdil, da je s Cerarjem že imel »spoznavni« pogovor. Končna in uradna imena naj bi bila znana najpozneje do torka.

Kot je ob robu izredne seje državnega zbora pojasnil Židan, bo namreč predlog SD tak, da so do torka, ko je predvidena tudi parafa koalicijskega sporazuma, javno znana tudi imena ministrskih kandidatov. Ob tem je poudaril, da je pred novo vlado pomembno delo, saj jih čakata rebalans proračuna za prihodnje leto in priprava proračuna za leto 2016. »Vsakega dneva, ki ga s sestavo vlade zamudimo, je škoda,« je dodal.

Prvi razgovor namenjen spoznavanju

Novi mandatar medtem že opravlja razgovore z ministrskimi kandidati. Da se je s Cerarjem že srečal, je danes v državnem zboru potrdil poslanec in podpredsednik Desusa Tomaž Gantar, ki velja za najverjetnejšega kandidata za ministra za okolje in prostor. A kot je pojasnil Gantar, je bil prvi razgovor bolj namenjen spoznavanju, se bo pa s Cerarjem znova sestal prihodnji teden.

Židan sicer danes pričakuje tudi novo različico osnutka koalicijskega sporazuma in predvideva, da tokrat v besedilu ne bo več tehničnih napak, »takih ali drugačnih«. Iz tretje različice osnutka je namreč »izpadla« točka glede preiskave o bančni luknji, ki pa vendarle po zagotovilih koalicijskih partnerjev ostaja njihova zaveza, kar da bo razvidno tudi iz novega osnutka sporazuma.

»Ministrstvi na zalogo«

Pravkar pa poteka izredna seja državnega zbora, na kateri poslanci med drugim odločajo o predlogu novele zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in še vsaj enega ministra brez resorja, pri čemer zakon dopušča imenovanje še dveh ministrov brez resorja.

»Kot ni bilo nekega velikega prihranka pri združevanju ministrstev, tako tudi ne bo nekega velikega stroška pri razdruževanju nekaterih ministrstev,« je predlog novele komentiral Židan. Sicer pa meni, da »ministrstvi na zalogo«, ki ju dopušča predlog, nista namenjeni koalicijskim pogajanjem o kadrovski razdelitvi. »Je pa res, da mi nismo tisti, ki smo pisali dodatne resorje v zakon ali jih združevali v koalicijski pogodbi,« je še dejal.

Deli s prijatelji