ZDRAVSTVO

Gantar prepričan, da ga želijo očrniti: kdo se ga boji?

Objavljeno 25. julij 2014 11.23 | Posodobljeno 25. julij 2014 11.23 | Piše: P. J.

Dvakrat zaračunajo isto storitev, ker jim sistem to omogoča.

Gantar odhaja. Kdo ga bo zamenjal?

LJUBLJANA – Nekdanji minister za zdravje in novoizvoljeni poslanec Desusa Tomaž Gantar je kot minister podelil koncesijo Zasebni urološki ambulanti Medur in Železniškemu zdravstvenemu domu, kasneje pa v obeh tudi delal, menda brezplačno. Obe ambulanti pa sta služili dvojno. Gantar pravi, da je to naključje, poroča Danes.

Močni lobiji

Ohlapna zdravstvena zakonodaja omogoča zdravnikom, da izčrpavajo bolnike in zdravstvene ustanove. Sistem omogoča, da zasebniki najprej storitev zaračunajo bolniku, nato pa še zdravstveni zavarovalnici. Spremembe na tem področju je skušalo uvesti že več različnih ministrov, a so jim spremembe onemogočili razni lobiji.

Gantarja naj bi zdaj po izvolitvi za poslanca vleklo še na čelo piranske občine. »Če se bom odločil, bom javnosti povedal.« Gantar pa bi tako kot župan lahko splošnim in zdravstvenim ustanovam podeljeval koncesije, kot je to počel v času svojega ministrovanja. Sicer pa meni, da se »očitno nekdo boji, da se vrnem nazaj na visoko pozicijo«.

Preko vrste

V zasebni ambulanti Medur ima dve enoti, v zadnjih 10 letih pa je dobil od zavoda več kot dva milijona evrov, poleg tega pa je bolnikom še zaračunal storitve. Bolnika so iz izolske enote napotili v ljubljansko enoto k Marku Zupančiču, ki hkrati dela še v slovenjgraški bolnišnici. Bolniku je za pregled zaračunal 90 evrov, nato enak znesek še zavarovalnici, bolniku pa preko vrste zagotovil operacijo v slovenjgraški bolnišnici.

Aleksander Doplihar, vodja ambulante za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja Pro Bono, pravi, da bi bilo treba takšne 'dvoživke' zakonsko omejiti, Samo Fakin pa je mnenja, da bi v nemškem sistemu takšen zdravnik takoj izgubil službo v javnem zavodu, pa tudi, da takšnih zdravnikov, ki dvojno zaračunavajo, ne morejo nadzirati, zanje pa izvedo le, če jim to povedo bolniki.

 

Deli s prijatelji