MINISTRI

Gantar je Cerarja zavrnil, Erjavec mu ponuja žensko

Objavljeno 04. september 2014 21.27 | Posodobljeno 04. september 2014 21.29 | Piše: STA, Mo. S.

Tomaž Gantar (Desus) ne bo okoljski minister. Pravi, da ima na tem področju premalo izkušenj.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Po parafiranju koalicijskega sporazuma se nadaljuje iskanje ministrov bodoče vlade. Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar je potrdil, da ne bo kandidiral za ministra za okolje in prostor. Zlasti področje okolja zahteva strokovnjaka in tukaj ne bo časa za uvajanje, poudarja nekdanji zdravstveni minister in priznava, da ima na področju okolja premalo izkušenj. Ali se bo kadrovska razdelitev zdaj kaj spreminjala, pa ne ve.

Priznal, da mu manjka izkušenj

Gantar se je sicer z mandatarjem Mirom Cerarjem sestal prejšnji teden, ko je šlo po njegovih besedah bolj za spoznavni razgovor. V tem tednu je bil predviden nov razgovor, do katerega pa »žal ni prišlo«. V času, ko je veljal za potencialnega kandidata za novega ministra za okolje in prostor, se je namreč pozanimal o problematiki na področju okolja.

»Področje prostora bi še lahko vodil, na področju okolja, ki je bilo tudi kar nekaj časa zapostavljeno, pa imam premalo izkušenj. Prav je, da so na teh mestih ljudje, ki se na določeno stvar spoznajo dovolj dobro,« je dejal Gantar, sicer tudi nekdanji župan Pirana.

Imena dokončnih ministrskih kandidatov bodo znana predvidoma v ponedeljek, ko je predviden tudi uradni podpis koalicijskega sporazuma.

Ob tem je poudaril, da je hvaležen Cerarju, ki je bil njegovo kandidaturo pripravljen sprejeti. Zagotovil je tudi, da ne bo kandidiral za noben drug resor: »Kar jaz poznam, je zdravstvo. V tem obdobju so sicer vsi resorji zahtevni, da bi se pa zdaj šel nekega univerzalnega ministra, verjetno ne bi bilo na mestu.«

Erjavec ponuja žensko

Prvak Desusa je sicer kmalu po odločitvi Gantarja pojasnil, da je mandatarju že ponudil novega kandidata. Za zdaj, kot je dejal, lahko reče le, da gre za žensko, ki bo pogovor s Cerarjem opravila v petek. Če bo pogovor uspešen, pa bodo javnosti razkrili ime.

V Desusu imajo težave tudi pri imenu za kulturni resor. Strankina kandidatka Julijana Bizjak Mlakar je namreč deležna kritik iz vrst kulturnikov, in čeprav po Erjavčevih informacijah te kritike niso več tako ostre, bo stvar pogajanj, ali bodo v stranki vztrajali pri njeni kandidaturi ali ne.

Možina in Cerar o zdravstvenem resorju

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je medtem potrdil, da se je v teh dneh skupaj še z nekaterimi drugimi zdravniki sestal s Cerarjem. Med drugim so govorili tudi o morebitnih kandidatih za zdravstvenega ministra, a podrobnosti ni želel izdati. Potrdil je le, da njihova imena niso iz zdravniških vrst, s Cerarjem pa deli tudi mnenje, da je bolje, da novi minister ni zdravnik. Kot pravi, bi preveliko znanje o slovenskem zdravstvu utegnilo novemu ministru celo škoditi.

Po Možinovem mnenju je tako veliko bolj pomembno, da bo novi minister imel pogled čez mejo, kako zdravstvo funkcionira v evropskem prostoru in da bo znal pridobiti zaupanje slovenske javnosti glede nujnosti sprememb. Možina si sicer težko predstavlja spremembe v zdravstvu brez sodelovanja zdravnikov, tako da so tudi tej vladi pripravljeni pomagati.

Deli s prijatelji