INTERVENTNI ZAKON

Gantar bi espejevcem vzel več evrov, sindikat na ministrovi strani

Objavljeno 26. september 2013 10.38 | Posodobljeno 26. september 2013 12.41 | Piše: STA, T. L.

Vlada o interventnem zakonu na področju zdravstva, ki mu v DL nasprotujejo zaradi predloga dviga prispevnih stopenj za samostojne podjetnike.

Minister Gantar je prepričan, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje dražje za največ tri evre.

LJUBLJANA – Vlada je danes na dnevni red uvrstila tudi interventni zakon na področju zdravstva. Na portalu 24ur.com so neuradno izvedeli, da so zakon umaknili z dnevnega reda, saj naj bi povzročal prevelik razkol v koaliciji.

Kot smo poročali, minister Tomaž Gantar težko napoveduje usodo zakona, saj mu v DL še vedno nasprotujejo. Na seji vlade pričakuje argumentirano razpravo, je pa po njegovem mnenju škoda, da se v koaliciji razhajajo pri takih osnovnih stvareh. Kot pravi, je namreč zakon treba sprejeti.

»Težko je reči, kaj je vzrok za nasprotovanje DL zakonu. Iščejo svoj delež v bazi, ki naj bi bila njihova volilna,« je ob robu sredinega sestanka širše koalicije o predlogu sprememb proračuna za leto 2014 pojasnil minister za zdravje Gantar.

Gantar: Virant glede korupcije ni naredil nič

Po njegovem mnenju pa je »najmanj smešno«, da prvak DL Gregor Virant govori o očitkih, da se v zdravstvu naredi premalo na področju korupcije. Virant je namreč kot notranji minister zadolžen za ukrepe na tem področju, naredil pa ni nič, je bil oster Gantar.

Večjo težavo Gantar vidi pri sprejemanju zakona v državnem zboru. O morebitnih prihodnjih ukrepih bo razmislil, ko bo čas za to, je še dejal.

ZSSS na Gantarjevi strani

Zakon sicer podpirajo v koalicijskih SD, Desusu in načelno tudi PS, v DL pa nasprotujejo predlogu dviga prispevnih stopenj za samostojne podjetnike. Zakonu nasprotujejo tudi v gospodarstvu, medtem ko mu v zvezi svobodnih sindikatov izražajo podporo.

Vlada bo danes obravnavala tudi predlog zakona o enakosti žensk in moških ter izhodišča za pripravo predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, osebni asistenci in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel pa bo na seji predstavil politiko reševanja problematike nedovoljenih gradenj.

Deli s prijatelji