OB POMOČI SLOVENCEV

Gaja (2) čez dva dni v ZDA, kjer ji bodo pomagali shoditi

Objavljeno 20. avgust 2013 17.02 | Posodobljeno 20. avgust 2013 17.03 | Piše: A. K.

Zdravniki bodo deklico operirali 27. avgusta.

Takole Gaja preživi vsak dan najmanj eno uro.

KAMNIK – Dveletna Gaja Ivančič iz Soteske pri Kamniku, deklica, ki zaradi cerebralne paralize ne more samostojno stati oziroma hoditi, je že pred nekaj meseci osvojila srca Slovencev, ki so družno stopili skupaj in pridno zbirali denar, da bi deklici omogočili operacijo v ZDA, ob pomoči katere bi lahko shodila.

Pomagali so posamezniki, organizacije, znani Slovenci

Facebook stran Za Gajine korake je všečkalo več kot štiri tisoč ljudi, ki Gajo in njeno družino podpirajo in bodrijo, marsikdo pa je tudi nakazal denar na transakcijski račun, ki ga je družina odprla z namenom, da bi zbrali sredstva, s katerimi bi lahko plačali operacijo. Prav tako so denar zbirale številne organizacije, ki so z namenom, da bi pomagale Gaji, priredile različne dogodke. Na pomoč so priskočili tudi številni glasbeniki, ki so družini darovali izkupiček od svojih koncertov.

Denar zbrali junija

Potreben denar za malo Gajo so zbrali že v začetku junija, zato bo lahko odšla na operacijo v ZDA, kjer ji bodo zdravniki opravili selektivno dorzalno rizotomijo. Gre za poseg, ki poteka na živcih v hrbtenjači. Gaji bodo s tem trajno odstranili spastičnost oziroma stalno povečan mišični tonus in šibkost v mišicah, kar bo pripomoglo k boljši gibljivosti ter tudi k samostojni hoji. S tem posegom bodo Gajo odrešili bolečin, ki jih trpi, hkrati pa preprečili okvare sklepov, ki jih povzročata krčenje mišic in nepravilno gibanje.

Čez dva dneva že v ZDA

Gajo od odhoda v ZDA ali natančneje v mesto St. Louis ločita samo še dva dneva, operacijo pa bodo tamkajšnji zdravniki opravili 27. avgusta. Dan prej bodo Gajo sprejeli na oddelku, kjer se bodo z njenimi starši v dopoldanskih urah pogovorili o operaciji.

Deli s prijatelji