TEKMOVANJE

Fyn je rojeni zmagovalec

Objavljeno 26. september 2012 15.25 | Posodobljeno 26. september 2012 15.25 | Piše: Milan Glavonjić

Zdravljica za vaditelja Matjaža in lepotca Fyna

Fyn je igriv kuža. Foto: Milan Glavonjič

Dolina Val di Fiemme v Italiji, kjer je tudi največji biatlonski center na svetu, je bila pred dnevi prizorišče svetovnega lepotnega tekmovanja psov pasme doberman. V druščini več kot 700 štirinožcev z vsega sveta je na oder, kjer je tri dni štela le pasja lepota, stopil tudi dve leti in pol star Fyn 42-letnega lastnika Matjaža Andoljška iz Ribnice, uslužbenca Slovenske vojske. Laskavemu naslovu svetovnega prvaka izpred dveh let v skupini najmlajših, od treh do šest mesecev, in vrsti prvih mest na drugih prestižnih tekmovanjih po Evropi je postavni Fyn tokrat dodal še en naslov, in sicer najlepšega v skupini Open play in Intremedia.

Med himno je miroval

V čast dobermanu in vaditelju Matjažu je v biatlonski dolini zaigrala tudi slovenska himna. Vaditelj in pes sta kar kipela od sreče. »Ja, kdo ne bi? Opazoval sem Fyna; kar žarel je, napet je bil in hkrati sproščen. Med igranjem himne se ni premaknil,« ga pohvali lastnik. Kriteriji, ki jih imajo sodniki, da v tako močni konkurenci med prestižnimi primerki izberejo najlepšega, so številni in natančni. Psu se v pogledu zrcalita socializacija (stik z ljudmi) in način prehrane, biti mora postaven, hiter, gibljiv, krasijo ga predvsem glava in oči, ki so usklajeni z barvo kože – seveda s poudarkom na močnih kosteh in zobovjem (pravilni ugriz). Povrhu mora biti za vtis najlepšega pripravljen tudi, da pravilno stoji. Seštevek vseh teh kriterijev je Fynu prinesel pol metra visok pokal.

Obilo priprav

Kot za vsako športno tekmovanje niti tukaj ne gre brez načrtnih priprav, za nastop v Italiji je bilo vloženega precej dela in strpnosti. »Res je. Vsak dan s Fynom do tri ure tečeva in vadiva. V veliko oporo mi je žena, ki poskrbi za ducat drugih nalog.« Čeprav se je Fyn na dveh svetovnih prvenstvih okitil z najžlahtnejšimi kolajnami, bo za Matjaža zagotovo izziv tudi nastop v najvišjem razredu lepotnega, IDC Ziger. V tretje gre rado. Sicer je Fyn iz psarne Del Nasi lastnika Simona Branja s Škofljice, ki je zagotovo ena najboljših, če ne celo najboljša in najbolj priznana v svetu. »Pod vse dozdajšnje uspehe je seveda podpisan tudi Simon, na potovanjih pa mi veliko pomaga Avtohiša Real,« je odkrit Matjaž, ki je štirinožne prijatelje vzljubil kot otrok, doma so namreč imeli psičko mešanko in nato še enega igrivega kužka. Najstniška leta so veliko ljubezen do živali začasno odrinila na stranski tir, leta 1991, ko je odslužil domovini, pa si je kupil nemškega ovčarja. Ime mu bi je bilo O. K., po enajstih letih pa je šel v večna lovišča. Dobermana Žara, ki ga je leta 2008 kupil na prigovarjanje prijatelja Francija, je po 16 mesecih pokopala srčna napaka. Čustvenega Matjaža je Simon potešil tako, da mu je podaril Fyna, ki bo zagotovo še večkrat na različnih tekmovanjih poslušal Zdravljico.

Deli s prijatelji