NA KOŽO

Fuzbal, banke in čokolada

Objavljeno 18. april 2016 00.35 | Posodobljeno 18. april 2016 00.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

V nogometu se igrajo z denarjem, ki ga sami zaslužijo, politiki pa z našim.

Matej Lahovnik. Foto: S.N.

V teh časih dobra novica ni več novica, ampak je novica le, če je afera. In teh imamo v Sloveniji v izobilju, od nogometa do bančništva. Za nogomet je to dobro, ker živi od pozornosti medijev, gledalcev in sponzorjev ter velja načelo, da je edina slaba publiciteta nikakršna publiciteta oziroma da se za dobrimi konji praši. V bančništvu nasprotno velja, da je kapital plaha ptica in ob aferi hitro odleti drugam. Slovenski nogomet bi bil brez Z(dr)ahoviča kot juha brez potrebne soli. Mrtvi tek za prvaka med Olimpijo in Mariborom ter zadnje afere so poskrbeli, da je nogomet tudi pri nas vsaj za trenutek postal najpomembnejša stvar.

Pravzaprav je Cerar lahko zelo hvaležen Zahoviču, da je preusmeril pozornost javnosti od raznih političnih afer. Trije nadzorniki NLB, ki so morali odstopiti, ker jim bančni regulatorji niso želeli podeliti licence, so namreč lep primer, kako nizko so padli profesionalni in etični standardi v politiki in v gospodarstvu. Kljub temu da je velik del strokovne javnosti in medijev opozarjal na zgrešene kadrovske poteze pri kadrovanju v Slovenski državni holding (SDH) in NLB, so Cerarjevi kadrovski kuharji kuhali dalje. Ne poznam kmeta, ki bi svojo posest najprej zapravil in jo nato pridobil nazaj. Očitno te kmečke logike ali zdrave pameti v vladi močno primanjkuje, sicer ne bi med glavne upravljavce državnega premoženja imenovala prav ljudi, povezane z NLB.

Če bi bila Slovenija normalna država, bi moralo vodstvo SDH po tej kadrovski blamaži nemudoma odstopiti in s tem prevzeti odgovornost za kadrovski fiasko v NLB. Ker pač nismo normalna, ampak posttranzicijska država, bi morala ukrepati vlada in zamenjati nadzornike. Cerar, ki so ga mediji ujeli na festivalu čokolade v Radovljici, kadrovskega fiaska ni želel komentirati. Če želi ohraniti vsaj malo kredibilnosti, bo moral ukrepati. Razlika med nogometom in politiko je v tem, da se v nogometu igrajo z denarjem, ki ga sami zaslužijo, medtem ko se politiki igrajo z našim. Zato Zahovič ni problem, upravljavci državnega premoženja, ki jih je nastavila vlada, pa so. 

Deli s prijatelji