TUDI PO 50 TISOČAKOV

Fursove mastne globe za prekrškarje

Objavljeno 16. januar 2015 16.46 | Posodobljeno 16. januar 2015 16.48 | Piše: A. L.

V ciljnem nadzoru so se tokrat lotili taksi prevozov, stojnic, obiskali pa so tudi sejme.

Na Dursu zanikajo, da dolžnikov ne pošiljajo v stečaj.

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) je v drugi polovici preteklega leta izvajala vnaprej napovedane, ciljno usmerjene nadzore na sejmih in stojnicah ter v dejavnosti taksi prevozov. Pred začetkom izvajanja nadzorov so na obeh področjih potekale informativno-preventivne aktivnosti z namenom vplivanja na prostovoljno izpolnjevanje obveznosti. Skupaj je bilo opravljenih nekaj manj kot 700 informativno-preventivnih obiskov. Finančni inšpektorji so v nadzorih ugotovili nepravilnosti pri 19 odstotkih vseh nadziranih zavezancev na sejmih in stojnicah ter pri 31 odstotkih vseh nadziranih zavezancev v dejavnosti taksi prevozov.

Pokasirali 32.800 evrov

Prodaja na sejmih poteka izključno gotovinsko, najpogostejše nepravilnosti so neizdajanje računov, izdajanje neustreznih računov, prodaja brez ustreznih dovoljenj oziroma soglasja za prodajo, plačevanje najemnine za stojnice organizatorjem v gotovini brez računa, zaposlovanje na črno. Od julija je bilo na sejmih in stojnicah opravljenih 227 nadzorov z namenom preveritve izdajanja računov in blagajniškega poslovanja. Po 18. avgustu 2014 so se izvajali tudi nadzori dela in zaposlovanja na črno. Ugotovljenih je bilo 60 kršitev pri 44 zavezancih, kar predstavlja 19 odstotkov nadziranih zavezancev. V prekrškovnih postopkih je bilo do zdaj izdanih pet odločb in 20 plačilnih nalogov, pri čemer so bile izrečene globe v skupnem znesku 32.800 evrov.

Ustrezne naprave

V dejavnosti taksi prevozov je pomembno dejstvo, da se taksimetri štejejo za elektronske naprave. Na Fursu zato opominjajo, da se za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju ne sme imeti ali uporabljati računalniškega programa ali elektronske naprave, ki omogoča naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih brez hrambe izvirnih podatkov in vseh poznejših sprememb. Računalniška oprema mora zagotavljati predpisano obliko in vsebino elektronskega izpisa podatkov o izdanih računih, ki ga je zavezanec dolžan predložiti v davčnem nadzoru (38. člen zakona o davčnem postopku). Če taksimeter (elektronska naprava) zaradi tehničnih lastnosti ne omogoča oblike izpisa podatkov v elektronski obliki, mora zavezanec za davek zagotavljati podatke v obliki izpisa kontrolnega traku blagajne na papirju.

Vsak tretji kršil zakon

V dejavnosti taksi prevozov je bila posebna pozornost namenjena nadzoru ustreznosti elektronskih naprav, sankcije, predvidene za kršitelje, so visoke in znašajo od 20.000 do 250.000 evrov. Opravljenih je bilo 91 nadzorov, v katerih je bilo ugotovljenih 44 kršitev pri 28 zavezancih, kar predstavlja 31 odstotkov nadziranih zavezancev. Najpogostejše ugotovljene nepravilnosti se nanašajo na področja iz pristojnosti inšpektorata za delo, prometnega inšpektorata in Finančne uprave RS. Te so nehranjenje izdanih računov, neizdajanje računov, taksimeter pri vožnji ni vklopljen, voznik v vozilu ne razpolaga s pogodbo o zaposlitvi, na taksimetru ni nalepke o overitvi taksimetra, v vozilu ni zapisnika o overitvi taksimetra, v vozilu ni veljavne pogodbe o najemu vozila, cenik v vozilu glasi na drugega zavezanca, kot je označen na taksi vozilu, v prometnem dovoljenju ni vpisan namen uporabe – javni prevoz potnikov. Kršitve 38. člena zakona o davčnem postopku so bile ugotovljene pri sedmih zavezancih, in sicer pri treh pravnih osebah (najnižja predpisana globa 50.000 evrov) in pri štirih samostojnih podjetnikih (najnižja predpisana globa 20.000 evrov). Ostale ugotovljene nepravilnosti so še nehranjenje dokumentacije v predpisanem roku, nepravilnosti pri obračunu DDV, neobračunavanje DDV, ko nastane obveznost, nevodenje, nehranjenje, neustrezno hranjenje poslovnih knjig.

Finančna uprava RS napoveduje, da bo še naprej izvajala ciljno usmerjene nadzore rizičnih področij gotovinskega poslovanja.

Deli s prijatelji