MILIJONI

Fursova resnica o davčnih blagajnah

Objavljeno 16. maj 2016 19.03 | Posodobljeno 16. maj 2016 19.03 | Piše: STA, A. L.

V prvem letošnjem četrtletju so prejeli 18,5 milijona evrov več neto plačil DDV, prispevkov in dohodnine z naslova zaposlenih blagajnikov.

LJUBLJANA – Furs je zaradi davčnih blagajn v prvih treh mesecih letos po podatkih, zmanjšanih za stopnjo nominalne gospodarske rasti, prejel 13,7 milijona evrov ali 4,9 odstotka več neto vplačil DDV kot v enakem obdobju lani. Pozitivni učinki se kažejo tudi v večjem številu prijav fizičnih oseb v zavarovanje, ocenjenih na 4,8 milijona evrov. Davčne blagajne niso prinesle le višjih plačil davka, temveč jih je moč prikazati tudi na osnovi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost. Plačila prispevkov za socialno varnost in akontacije davka od dohodkov iz zaposlitve so se v primerjalnem obdobju po tej metodologiji povečali za 4,8 milijona evrov, so danes sporočili iz Finančne uprave RS (Furs).

Navedeni učinki – 13,7 milijona evrov več neto plačil DDV in 4,8 milijona evrov več prispevkov in dohodnine z naslova zaposlenih blagajnikov v prvem letošnjem četrtletju – tako izpolnjujejo cilj vlade za letošnji proračun, v katerem je ta zaradi uvedbe davčnih blagajn predvidela 75 milijonov evrov.

Skoraj 20 milijonov več

Zavezanci, ki uporabljajo davčne blagajne – te so v državi obvezne od 2. januarja – in ki so oddali obračun DDV, so brez upoštevanja učinka gospodarske rasti izkazali 299,9 milijona evrov neto vplačil DDV, kar je 19,8 milijona evrov ali 7,1 odstotka več kot tisti, ki so jih oddali za to obdobje lani. Od tega so mali zavezanci v dejavnosti gostinstva izkazali za 20,7 odstotka več neto DDV kot v enakem obdobju lani. Po podatkih, zmanjšanih za stopnjo nominalne rasti v prvih treh mesecih letos, so se njihova neto vplačila DDV po obračunih povečala za 18,5 odstotka. »Del povečanih plačil v javnofinančnih prihodkih na postavki DDV je tako mogoče pripisati uvedbi davčnih blagajn ter izkazanim višjim dobavam blaga in storitev ter obračunanem DDV pri zavezancih, ki poslujejo gotovinsko,« so zapisali pri Fursu.

9808 na novo prijavljenih

Pozitivne učinke davčne blagajne prinašajo tudi pri nadzoru nad delom in zaposlovanjem na črno. V prvih štirih mesecih je bilo namreč pri zavezancih, ki uporabljajo davčne blagajne, v zavarovanje na novo prijavljenih 22.705 oseb pri 9361 delodajalcih. Od tega je 9808 novo prijavljenih oseb, ki izdajajo račune, torej so blagajniki.

Ob predpostavki, da prejemajo minimalno plačo, bi se v javne blagajne s tega naslova med februarjem in aprilom steklo sedem milijonov evrov. Po podatkih za prve tri mesece in očiščenih za učinke nižje gospodarske rasti kot lani pa je bilo teh za omenjenih 4,8 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani.

Potrjenih več kot 346 milijonov računov

Po podatkih Fursa so vsi zavezanci od februarja do aprila vplačali 4,6 odstotka več DDV kot v enakem obdobju lani. Promet uporabnikov davčnih blagajn, ki so zavezanci za DDV, pa je v tem obdobju znašal 5,39 milijarde evrov in se je v primerjalnem obdobju povečal za 5,7 odstotka.

Račune je prek davčnih blagajn davčno potrdilo 46.527 zavezancev, pri čemer podatki kažejo, da se ti še vedno vključujejo v sistem. Do minulega petka so zavezanci skupaj davčno potrdili več kot 346 milijonov računov.

Deli s prijatelji