POZOR

Furs odkril okoli 66 kršiteljev, globe do četrt milijona evrov

Objavljeno 15. april 2015 15.29 | Posodobljeno 15. april 2015 15.30 | Piše: A. L.

Zavezanci račune izdajajo iz vezanih knjig računov, ki predhodno niso potrjene pri Finančni upravi RS, račune izdajajo v obliki, ki ni več dovoljena (paragonski bloki), ali pa računov sploh ne izdajajo.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) je v zadnjih tednih izvedla 1100 preventivnih obiskov pri zavezancih, ki poslujejo z gotovino. Ugotovitve kažejo, da kljub ustrezni dostopnosti vezanih knjig računov in intenzivnem informiranju zavezancev približno šest odstotkov zavezancev računov ne izdaja v skladu s spremenjeno zakonodajo. Zavezanci račune izdajajo iz vezanih knjig računov, ki predhodno niso potrjene pri Finančni upravi RS, račune izdajajo v obliki, ki ni več dovoljena (paragonski bloki), ali pa računov sploh ne izdajajo.

Nepravilnosti pri uporabi vezanih knjig računov so obravnavane kot posebno hud davčni prekršek. V primeru neustrezne izdaje računa ali nezagotavljanja izvornih podatkov (in vseh poznejših sprememb izvornih podatkov) v vezani knjigi računov so predpisane globe od 20.000 do 250.000 evrov. 

Aktivnosti Fursa v zadnjih tednih so bile predvsem preventivne, glavni namen je bil informiranje zavezancev o uporabi vezanih knjig računov. Kršitelji so bili tako na nepravilnosti neposredno opozorjeni in seznanjeni s predpisanimi globami za prekrške.

»Finančna uprava RS bo v prihodnje za omenjene kršitve izvajala tudi prekrškovne postopke, zato ponovno opozarjamo na ustrezno uporabo vezanih knjig računov. Potrošnike pozivamo, da za vsako blago ali storitev zahtevajo in vzamejo račun, fotografijo računa lahko pošljejo tudi Finančni upravi RS. Na portalu eDavki je na voljo tudi aplikacija, ki potrošnikom omogoča preverjanje, ali je bil račun iz vezane knjige računov pred uporabo dejansko potrjen,« pozivajo potrošnike.

Deli s prijatelji