FURMANSKI PRAZNIK

Furmani bodo praznovali v Postojni

Objavljeno 01. julij 2017 16.48 | Posodobljeno 01. julij 2017 16.48 | Piše: Primož Hieng

Turistično društvo Postojna v sodelovanju z občino Postojna in Postojnsko jamo organizira v nedeljo, 2. junija, tradicionalni Furmanski praznik Postojna.

Vozovi so praznično okrašenI. Foto: Občina Postojna

Obsežen program ponuja veliko dogajanja, ki traja ves dan,« pravi Srečko Šajn, predsednik TD Postojna in vodja prireditve. »Že v zgodnjih dopoldanskih urah obrtniki predstavijo več kot 40 obrti, povezanih s furmansko dejavnostjo. Številna društva se pomerijo v pripravi najboljšega furmanskega golaža. Poustvarjalci narodno-zabavne glasbe tekmujejo z diatonično harmoniko na tekmovanju za pokal Postojnske jame.

 

Vozovi in gosti prihajajo iz Dolenjske, Gorenjske, Primorske, s Krasa in iz Notranjske.

Zanimivo, igrivo predstavo v spretnosti psov, agilityju, pripravlja Kinološko društvo Postojna. Številni lastniki postavijo na ogled svoje starodobne jeklene konjičke.« Sprevod furmanov s številnimi vozovi, tovori in gosti, ki prihajajo z Dolenjske, Gorenjske, Primorske, Krasa in Notranjske, bo krenil v popoldanskih urah ob zvokih narodnih viž harmonikašev, Postojnske godbe 1808 ter mažoretk iz Povirja in ob pokanju z biči iz središča Postojne na osrednji prireditveni prostor v Park Postojnske jame. Furmani poskušajo biti izvirni v zamislih in predstavitvah, poudarja Šajn: »Ob tistih tako imenovanih vsakdanjih so še konjeniki – dragonci generala Rudolfa Maistra, vprežna ročna brizgalna, člani PGD Šmarje - Sap, konjeniki Konjeniškega društva Postojna ter voz za prevoz ostrnic in orodja za obdevanje ostrnic iz Starega trga pri Ložu. KD Naklo predstavi voz z gozdnim mahom za steljo, Društvo kmetic sežanske regije ima voz svinjska kuhinja, sodeluje še Merčanski voz – Šola furmanstva na Krasu, Zadruga za razvoj podeželja Jarina iz Litije prikaže furmanstvo v Litiji in splavarstvo po Savi. Vaščani iz Krepelj imajo za prevoz grozdja voz Bendima na Krasu, tu je še koleselj, slovesno pripravljen s konca 19. stoletja, na ogled so štiri vprege.

 

Obiskovalci lahko poskusijo številne domače dobrote.

 

Z Dunaja se vrača Martin Krpan; kako ne, saj je najizvirnejšega furmana z vprego in tovorom čakala visoka nagrada.« V poznih popoldanskih urah so na sporedu družabne igre z animacijo voditelja iger in s podelitvijo bogatih nagrad. V večernem delu programa je na vrsti bogat plesno-zabavni program. Ob furmanskem prazniku pripravijo še bogato kulinarično ponudbo: »Obiskovalci furmanskega praznika lahko poskusijo številne doma- če dobrote, tudi različne furmanske golaže, ki so jih pripravljali člani društev, klobase, pršut, krače s hrenom po krpanovo, furmansko prato, kontrabantarskega piščanca in furmansko pojedino,« dodaja Srečko Šajn.

Deli s prijatelji