NAPAKE

Furlana preverjajo po dolgem in počez, Tovšakova bi 16 tisočakov

Objavljeno 21. julij 2013 14.11 | Posodobljeno 21. julij 2013 14.11 | Piše: STA, T. L.

Oddelek vrhovnega tožilstva bo pregledal celotno Furlanovo delo in ne le opravljenega v zadevi Tovšak.

Hilda Tovšak.

LJUBLJANA – Oddelek za izobraževanje in strokovni nadzor pri vrhovnem državnem tožilstvu bo pri izdelavi ocene državnotožilske službe za tožilca Harija Furlana pregledal celotno njegovo delo, so pojasnili na tožilstvu. Personalni svet mariborskega višjega sodišča pa je medtem že izdelal oceno sodniške službe preiskovalne sodnice v zadevi Tovšak.

Ocena sodniške službe na mizi Branka Masleše

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je državnotožilskemu svetu zahtevo za izdelavo ocene za Furlana, ki vodi specializirano tožilstvo, podal po aferi Tovšak, ko se je izkazalo, da je bila nekdanja gradbena baronica Hilda Tovšak 35 dni neupravičeno priprta. Tudi na sodišču so napovedali izdelavo ocene sodniške službe za preiskovalno sodnico, ki bi morala pripor odpraviti po službeni dolžnosti.

Za izdelavo ocene sodniške službe je bil zadolžen personalni svet mariborskega višjega sodišča, ki je oceno tudi že izdelal. Poslal jo je predsedniku vrhovnega sodišču Branku Masleši, ta jo je na mizo dobil v četrtek, so pojasnili na vrhovnem sodišču. Vsebina ocene ni znana, na sodišču morajo najprej ugotoviti, ali jo lahko razkrijejo javnosti ali pa je zaupne narave.

Pregled celotnega Furlanovega dela

Priprava ocene dela višjega državnega tožilca Furlana pa bo verjetno trajala bistveno dlje, saj je državnotožilski svet oddelku za izobraževanje in strokovni nadzor naložilo pregled Furlanovega celotnega dela. Koliko časa bo trajalo, da bo ocena izdelana, na tožilstvu tako niso mogli napovedati.

Furlan v tem času nemoteno vodi specializirano tožilstvo, in kot je sam pojasnil, ima trenutno v obravnavi 38 zadev, od postopkov zaradi zlorabe položaja, preprodaje mamil, zlorabe prostitucije do pranja denarja. Poleg tega ima kot vodja pomembne upravne in nadzorstvene pristojnosti, je dodal.

Tovšakova hoče dobrih 16 tisočakov odškodnine

Kot smo poročali, so nekdanjo direktorico Vegrada Tovšakovo priprli konec februarja zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, za kar je predvidena zaporna kazen do petih let. A tožilstvo je 12. aprila spremenilo pravno kvalifikacijo v zahtevi za preiskavo v milejšo obliko kaznivega dejanja, s čimer je zadeva prešla v pristojnost okrajnega sodišča, v teh primerih pa pripor lahko traja največ 15 dni.

Ker je bila Tovšakova ob prekvalifikaciji v priporu že več kot 15 dni, bi moralo tožilstvo za njegovo nadaljevanje vložiti obtožni akt, česar pa ni storilo. Zato je senat mariborskega sodišča Tovšakovi 17. maja pripor odpravil. Tovšakova je na državno pravobranilstvo zaradi neupravičenega pripora že naslovila odškodninski zahtevek za plačilo 16.350 evrov.

Deli s prijatelji