SPECIALIST

Furlan bo preganjal kriminal, Žgajnerjeva bi upravni spor

Objavljeno 06. februar 2012 17.23 | Posodobljeno 06. februar 2012 19.03 | Piše: S. U., STA

Državnotožilski svet za vodjo specializiranega državnega tožilstva imenoval Furlana.

Hariju Furlanu gledata v hrbet Borut Pahor in Katarina Kresal

LJUBLJANA – Državnotožilski svet je za vodjo specializiranega državnega tožilstva za pregon organiziranega kriminala imenoval Harija Furlana, je v izjavi za javnost sporočila predsednica državnotožilskega sveta Nastja Franko. Ministrstvo za pravosodje imenovanje vodje specializiranega državnega tožilstva pozdravlja.

Iz preiskovalnega urada v tožilstvo

Ministrstvo za pravosodje izraža zadovoljstvo zaradi tega. »Imenovanje je pomembno predvsem zato, ker omogoča objavo razpisa za dodelitev dodatnih 10 državnih tožilcev v omenjeno specializirano tožilstvo. Tako bo tožilstvo lahko začelo delovati v polni zasedbi z 21 tožilci,« so v izjavi za javnost zapisali na ministrstvu.

Dodali so še, da se z vzpostavitvijo delovanja specializiranega državnega tožilstva zaključuje pomemben del reforme kazenskega pravosodja, v okviru katere je bil poleg novele kazenskega zakonika, novele zakona o kazenskem postopku in zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora sprejet tudi novi zakon o državnem tožilstvu.

Poleg Furlana, ki trenutno vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), se je za mesto vodje omenjenega tožilstva potegovala še okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, ki je omenjeno tožilstvo vodila začasno. Po poročanju Radia Slovenije sicer Žgajnerjeva razmišlja o tem, da bi zoper današnjo odločitev sprožila upravni spor.

Zalar prekoračil pooblastila?

Državnotožilski svet vodjo specializiranega državnega tožilstva imenuje na predlog pravosodnega ministra po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca. Pri tem svetu ni treba imenovati kandidata, ki ga je predlagal minister, niti ni vezan na mnenje generalnega državnega tožilca. Minister, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je za kandidata predlagal prav Furlana.

Pri tem je bil Zalar deležen kritik SDS, da je s svojim predlogom prekoračil pojem tekočih poslov in da bi moral postopek imenovanja preložiti na čas, ko bo ministrstvo vodil minister s polnimi pooblastili, Zalar pa je SDS odgovoril, da so tekoči posli vsi tisti posli, glede katerih zakon določa, da je treba sprejeti določeno odločitev v določenem roku.

»Specializacija tožilcev je nujna za uspešen pregon najhujših oblik gospodarske«

Odzval se je tudi že novopostavljeni vodja Specializiranega državnega tožilstva.  »Upam, da bom lahko kmalu začel z delom in s kadrovsko vzpostavitvijo Specializiranega državnega tožilstva v skladu z Zakonom o državnem tožilstvu, ki določa, da se v enem mesecu po imenovanju vodje objavi razpis za imenovanje in poziv k prijavam za dodelitev v SDT. To bo zagotovo ena najtežjih nalog, s katero se bom moral spopasti v samem začetku,« je povedal Harij

Poudaril je še, da je specializacija tožilcev  nujna za uspešen pregon najhujših oblik gospodarske in klasične kriminalitete ter da si želi dobrega sodelovanja tako z vsemi državnimi tožilci kot tudi s policijo.

Dvanajsto tožilstvo

Specializirano državno tožilstvo za pregon organiziranega kriminala je nastalo na podlagi lani sprejetega zakona o državnem tožilstvu iz tedanje skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Tožilstvo, ki ga imenujejo tudi dvanajsto tožilstvo, je pristojno za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj, katerih pregon terja posebno organiziranost in usposobljenost državnih tožilcev ter najvišjo raven učinkovitosti.

 

Deli s prijatelji