DEL OSTAJA

Fructal se seli v Srbijo, Slovenija je predraga

Objavljeno 21. april 2012 14.07 | Posodobljeno 21. april 2012 14.09 | Piše: P. J., STA

Sprejeli so sporazum, da ne bodo odpuščali. Ali ga bo Radun zdaj prekršil?

Gledati je treba na nacionalni interes, zato paradnih konjev, kot je Fructal, ne bi smeli prodajati, pravijo naši bralci

BEOGRAD – Srbski Nektar, ki je lani prevzel Fructal, bo po besedah izvršnega direktorja Bojana Raduna zaradi ekonomskih interesov del Fructalove proizvodnje iz Slovenije prenesel v Srbijo. Fructal ima dolgoletno tradicijo in blagovne znamke, zato bo del proizvodnje vedno ostal v Sloveniji, je Radun pojasnil na sinočnjem forumu menedžerjev v Beogradu.

Srbija ugodnejša

Med razlogi za selitev dela proizvodnje iz Slovenije v Srbijo je prvi mož Nectarja naštel ugodnejše carinske dajatve na izvoz ter nižje stroške proizvodnje in cenejše surovine, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Glede bojazni, da se bo zmanjšalo število zaposlenih v Fructalu po prevzemu Nectarja, je Radun pojasnil, da je bilo že pred prevzemom znano, da v Fructalu obstaja višek delovne sile. Ničesar ne bodo storili »na silo«, vendar pa gospodarski interes kaže na to, da se del proizvodnje preseli v Srbijo, sicer bi bilo v nasprotnem primeru ogroženo poslovanje celotne družbe in preostalih delovnih mest, je še pojasnil Radun.

Decembra lani, ko je Nectar postal lastnik Fructala, so v srbski družbi dejali, da poleg ohranitve proizvodnje načrtujejo dodatna vlaganja v razvoj sadjarstva in lokalnih pridelovalcev sadja v Vipavski dolini. Nectar pa je z ajdovsko občino tudi sklenil sporazum, v katerem se je zavezal, da zaposlenih v Fructalu – teh je okoli 370 – ne bo odpuščal.

Število zaposlenih se bo povečalo

Petkovega foruma menedžerjev, ki ga je v Beogradu pripravilo srbsko združenje menedžerjev, se je udeležil tudi predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Ta je zbranim, po poročanju Tanjuga, pojasnil, da Gorenje resno razmišlja o širitvi naložbe v Valjevu in da se bo število zaposlenih v srbskih obratih Gorenja od sredine leta povečevalo, in sicer s sedanjih 1100 na verjetno več kot 1500.

Gorenje je po navedbah prvega moža velenjske družbe v preteklih šestih, sedmih letih v tri tovarne v Srbiji – v Valjevu, Stari Pazovi in Zaječarju – investiralo okoli 70 milijonov evrov. Srbija, v kateri so tuje investicije dobrodošle, namreč tujim vlagateljem omogoča spodbude, je še pojasnil Bobinac.

Deli s prijatelji