FRIZERJI

Frizerji v precepu: dvigniti cene, zapreti salon ali delo na črno

Objavljeno 24. oktober 2012 15.15 | Posodobljeno 24. oktober 2012 15.15 | Piše: T. L.

V Sloveniji je trenutno približno tisoč brezposelnih frizerjev, z odpravo nižje stopnje DDV za frizerske storitve pa jih bo še več.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Delo na črno je že zdaj velika težava, če se zviša še stopnja DDV, pa je pričakovati, da bo tega še bistveno več, pred napovedano odpravo nižje stopnje DDV za frizerske storitve opozarjajo frizerji. Silva Baruca, frizerka iz Kopra, ob tem pove: »Frizerji ne moremo več zviševati cen frizerskih storitev, ker nas že zdaj ogrožajo frizerji na črno, saj ponujajo bistveno cenejše storitve. Žal pa bomo morali ob dvigu DDV storiti prav to, torej dvigniti cene, kar bo privedlo do odpuščanj delavcev.«

OZS: Zvišanja cen ne bodo mogli prevaliti na kupce

»Breme povečanega davčnega bremena bodo nosili frizerski saloni (ki so zavezanci za DDV), saj dviga davka ne bodo mogli prevaliti na končne kupce. V zadnjem času se frizerji srečujejo z majhno kupno močjo in upadom prometa za približno 40 odstotkov, kar je posledica trenutnih gospodarskih razmer. Poleg tega pa bi se ob zvišanju cen frizerskih storitev povečalo delo na črno, saj bi se še več strank odločalo za frizerske storitve brez računa, promet pa bi davčnim zavezancem še bolj upadel,« pa opozarjajo v Sekciji frizerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

V Sloveniji je trenutno približno tisoč brezposelnih frizerjev, registriranih pa je več kot 2800 samostojnih podjetnikov in pravnih oseb, ki opravljajo frizersko dejavnost (od tega jih več kot 70 odstotkov ni registriranih za namene DDV). Zato se tudi OZS ne strinja z odpravo nižje stopnje DDV za frizerske storitve, saj bo to po njihovem mnenju privedlo do povečanega obsega dela na črno, zapiranja frizerskih salonov in odpuščanj delavcev. 

Posledici: siva ekonomija in zapiranje salonov

Že zdaj se v vseh slovenskih krajih frizerji soočajo z velikim številom oseb, ki frizersko dejavnost opravljajo na črno v zasebnih prostorih. Pri tem je inšpekcija nemočna in tudi nezainteresirana za preverjanje teh oseb, saj je vstop v zasebne prostore zelo omejen. Problematika dela na črno je že zdaj velika, če se zviša stopnja DDV, pa je pričakovati, da bo tega še bistveno več. OZS poudarja, da je v frizerski dejavnosti, za katere se predlaga zvišanje DDV, kar 62 odstotkov samozaposlenih. Ta ukrep bo ravno pri teh samozaposlenih povzročil zapiranje dejavnosti in selitev v sivo ekonomijo, kar je že zdaj velika težava ravno v teh dejavnostih. Razlike med davčnimi zavezanci in nedavčnimi zavezanci se bodo še povečale, zaradi česar davčni zavezanci že napovedujejo zapiranje dejavnosti. Sekcija frizerjev pri OZS se zato zavzema za izenačitev pogojev opravljanja dejavnosti za vse, ki opravljajo frizersko dejavnost.

Višjemu davku bo sledilo zapiranje frizerskih salonov oziroma iskanje rešitev, kako izstopiti iz sistema DDV. V tej smeri pri OZS že zaznavajo povečano povpraševanje, slab nadzor pa daje družbam in podjetnikom precej možnosti nelegalnega zniževanja davčne obremenitve. Prav tako bo prišlo do odpuščanja zaposlenih v frizerskih salonih, saj bo promet upadel, večina salonov pa ne bo mogla dviga DDV vključiti v cene storitev. Več kot tisoč brezposelnim frizerjem se bo tako pridružilo še dodatno število brezposelnih – predvsem žensk, ki so tudi sicer težje zaposljive in tako se bo davčno breme države na področju socialnih transferjev še povečalo.

Deli s prijatelji