RIBIŠKA TEKMA

Fratri niso ujeli niti enega fratra

Objavljeno 07. marec 2015 22.24 | Posodobljeno 07. marec 2015 22.26 | Piše: Janez Mužič

Na ribiški tekmi piranskih minoritov nastopili njihovi redovniški bratje in športni ribiči iz vse Slovenije.

Po peturnem zibanju na morju se je prilegla klobasa z zeljem. Foto: Janez Mužič

Pomlad se tudi ob morju še vse kar nekam preveč betežno prebuja, a piranski športni ribiči se ne dajo. Medtem ko poklicni ribiči oprezajo za jatami cipljev in čakajo priložnost za njihov tradicionalni zimski izlov z mrežami, športni ribiči, če sta jugo in burja prizanesljiva, radi zaplujejo namakat trnke. Tam v teh dneh lepo cukajo menole pa tudi kak ribon, mol, šur in ligenj zna potegniti. A ne gre samo za ribolov. Gre tudi za prijetna druženja, s katerimi si ob ujetih ribicah na žaru radi polepšajo dan. Med bolj zagretimi piranskimi ribiči je tudi pater Marjan Vogrin iz tamkajšnjega minoritskega samostana, ki je v soboto v sodelovanju s piranskim ribiškim društvom Oradela povabil svoje redovniške brate iz samostanov na Ptujski gori, Ptuju in v Ljubljani, da se v okviru rekreativnega dne pomerijo na drugi športni ribiški tekmi redovnikov pri nas. Lani so jo izpeljali prvič in jo domiselno poimenovali tekma za pokal frater ter seveda nanjo povabili tudi vse preostale športne ribiče iz Slovenije.

»Riba frater živi v našem morju, redovniki pa smo tudi bratje oziroma po latinsko fratri, zato smo izbrali tako ime pokala, v katerem se najbolj točkujejo prav ujeti fratri,« pojasnjuje pater Marjan Vogrin. Riba frater (Diplodus vulgaris) je prepoznavna po črnem obročku na repu in še zlasti po črni lisi na temenu. In ta res spominja na duhovniško kapuco fratrov, zaradi česar je tudi dobila takšno ime. Pobudnik redovniške ribiške tekme o veri in ribičih dodaja: »Prvi apostoli, ki jih je Jezus povabil v svoj krog, so bili skoraj vsi ribiči. Šele pozneje so v prenesenem pomenu postali pastirji, dušni pastirji, kar smo vsi duhovniki še danes.«

Piranski župnik rib ni lovil

Tekmo ribičev je z obale spremljal piranski župnik Zorko Bajc. Ni se je udeležil, čeprav bi pričakovali, da je kot dušni pastir tega starega ribiškega mesta tudi on zagret ribič. »Sem dinamičen človek, ki potrebuje akcijo, tako da mi čakanje in čakanje na ribo z namakanjem trnka s čolna nekako ne odgovarja. Odkar službujem v Piranu, še nisem šel na ribe, a bom vsekakor enkrat moral poskusiti tudi to,« je opravičil svojo neudeležbo na pokalu frater. Je pa zato takole spomnil na enega prvih Jezusovih čudežev, ki je povezan z ribiči: »Ribe so bile glavni vir preživetja za ribiče ob Galilejskem jezeru. Tam je Jezus po Novi zavezi nasitil nekajtisočglavo lačno množico s petimi hlebčki kruha in dvema ribama. Tudi sicer je riba star simbol za kristjane. Ko krščanska vera v obdobju rimskega cesarstva še ni bila dovoljena, so se njeni verniki med seboj prepoznavali tako, da so ribo uporabljali kot simbol za Kristusa in nekakšno šifro razpoznavanja.« Ribo so izbrali zato, ker je stara grška beseda zanjo ihthis, ki jo sestavljajo prve črke enega izmed nazivov za Kristusa Iesus Hristos Theou Hios Soter, kar pomeni Jezus Kristus, Božji sin, Odrešenik.

Vabilu na drugo ribiško tekmo redovnikov so se žal odzvali le štirje redovniki, a se jim je na 15 čolnih pridružilo kar 40 ribičev iz Piran, Strunjana, Izole, Kranja, Ljubljane in en celo iz Münchna. Danilo Torej, ki je bil glavni sodnik tekme, je o skromni udeležbi redovnikov povedal, da se jih je zaradi obveznosti ob koncu tedna precej opravičilo, veliko udeležbo drugih športnih ribičev pa je pojasnil s tem, da v začetku leta ni kakih rednih športnih tekem ribičev, tako da ta ribolov z redovniki pomeni nekakšen začetek športne ribiške sezone.

S 6 kg rib do novega pokala

Kot se za redovnike spodobi, so skupaj s preostalimi udeleženci tekmo začeli z jutranjo mašo v cerkvi sv. Frančiška, na kateri je bil dan blagoslov za varno plovbo in ribolov. Nato je kuharica minoritskega samostana Ivanka ob kavici poskrbela za zajtrk, ki je bil za ribolov v kislem vremenu na zibajočem se morju od 8. pa tja do 13. ure, kolikor je trajal ribolov, še kako dobrodošel. Lovili so po pravilih ribiške zveze s palico ali na roko, pri tehtanju ulova pa so veljale prav vse vrste rib. Vsak gram ujete ribe se je točkoval z eno točko, ker pa je šlo za tekmo za pokal frater, naj bi vsak gram ujetih fratrov prinesel kar 10 točk. A fratri so se ta dan dobro skrili, saj niso ujeli nobenega. So pa zato zelo dobro prijemale predvsem menole, ki so jih skupaj s še nekaj riboni, iglami pa tudi širaki nalovili kar 173 kg.

Tehtanje ulova in razglasitev rezultatov s pogostitvijo so pripravili na v piranskem mandraču privezani ribiški barki Podlanici, kjer je v konkurenci patrov minoritov slavil domačin Marjan Vogrin. Ujel je 6 kg rib in tako piranskemu samostanu že drugo leto po vrsti priboril pokal. Drugi je bil s 2,5 kg jezuit in draveljski župnik Miran Žvanut, tretji pa provincial slovenskih minoritov pater Milan Kos iz samostana na Ptuju, ki mu je tehtnica pokazala 1,86 kg. Kot so povedali, bodo na ribolov še prišli in zanj seveda poskušali navdušiti še več redovnikov. V splošni konkurenci je zmagal Luka Maslo (RD Menola Izola), ki je ujel kar 16,47 kg rib, drugi je bil Miro Hudnik (RD KIT Kranj), tretji pa Edvard Marinšek (RD Menola Izola).

Deli s prijatelji