PODPISANO

Fraport obljublja dolgoročni razvoj, Pirc zadovoljen s ceno

Objavljeno 05. september 2014 17.44 | Posodobljeno 05. september 2014 17.44 | Piše: STA, A. L.

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je zadovoljen s kupnino, ki so jo iztržili s prodajo, in zagotavlja, da je bil postopek pregleden.

Matej Pirc.

BRNIK – Predsednik uprave Fraporta Stefan Schulte, ki je danes podpisal pogodbo o nakupu 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana, obljublja dolgoročni razvoj letališča. »Verjamemo v prihodnost Slovenije,« je dejal. Predsednik uprave SDH Matej Pirc je zadovoljen s kupnino, ki so jo iztržili s prodajo, in zagotavlja, da je bil postopek pregleden.

Poleg predstavnikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Fraporta, ki upravlja letališče v Frankfurtu, so pogodbo o prodaji 2,868.116 delnic oziroma 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana danes na Brniku podpisali še predstavniki Kapitalske družbe, Zavarovalnice Triglav, KD Skladov, Alpen Investa, Modre Zavarovalnice in Abanke Vipa.

Pohvalil postopek

Schulte je na novinarski konferenci po podpisu pogodbe dejal, da ljubljansko letališče ne odpira le vrat do Slovenije, ampak precej širše. »Verjamemo v prihodnost Slovenije, verjamemo v prihodnost Ljubljane,« je dejal in ocenil, da gre za enega najbolj profesionalnih in transparentnih procesov privatizacije.

S tem se je strinjal tudi Pirc. Zagotovil je, da so postopek prodaje vodili pregledno in enakopravno do vseh investitorjev ter v skladu z mednarodno prakso na tem področju. Fraport je za ceno delnice odštel 61,75 evra, kar pomeni, da je za 75,5-odstotni delež plačal 177,1 milijona evrov, za celotno družbo pa bo moral odšteti 234,4 milijona evrov.

»Iztržili smo najvišjo mogočo ceno in presegli začetna pričakovanja. Gre za primer dobre prakse in čas bo pokazal, da je izbrani kupec sposoben zagotoviti optimalen razvoj letališča,« je dodal Pirc.

Deli s prijatelji