OBRAČUN

Frankovci trdijo: Raiffeisen je ponarejal

Objavljeno 01. julij 2015 16.43 | Posodobljeno 01. julij 2015 16.43 | Piše: D. P.

Preiskava je vsebovala preiskavo istovetnosti zapisa ter pisni izvid in mnenje grafologa.

Se Raiffeisen umika iz Slovenije?

LJUBLJANA – V Raiffeisen banki so v preteklem tednu sprožili interni postopek in temeljito pregledali dokumentacijo, povezano s krediti v švicarskih frankih. Z internim pregledom so potrdili, da do ponarejanj podpisov v banki ni prišlo, so iz banke sporočili včeraj. Tako zavračajo obtožbe Združenja frank in pričakujejo javno opravičilo. Ki pa ga ne bo!

Pomagali grafologi

»V Združenju frank se torej banki Raiffeisen ne nameravamo opravičiti, saj smo javnosti le posredovali izsledke preiskave spornih podpisov, ki jo je opravila strokovno usposobljena oseba iz združenja grafologov,« so odločni v združenju.

Spomnimo: Združenje frank je 14. junija letos v javnost posredovalo izjavo, da so banke ponarejale podpise na izjavah o seznanjenosti z valutnim tveganjem. To je združenje trdilo na podlagi predhodne grafološke analize treh spornih podpisov, in sicer dveh iz Hypo banke ter enega iz Raiffeisen banke.

Preiskava je vsebovala preiskavo istovetnosti zapisa ter pisni izvid in mnenje grafologa. Grafološka analiza je potrdila, da ne gre za istovetne podpise oziroma natančneje, da je:

– v enem primeru ocena verjetnosti, da je vprašljiv podpis podpisala druga oseba, kot referenčni podpis, VISOKA (kar po lestvici verjetnosti negativnega dogodka pomeni, da se je dogodek verjetno zgodil). V tem primeru gre za Hypo banko, poslovalnica Maribor;

– v drugih dveh primerih ocena verjetnosti, da je vprašljiv podpis podpisala druga oseba kot referenčni podpis, ZELO VISOKA (kar pomeni, da se je dogodek skoraj zagotovo zgodil). Gre za Hypo banko (poslovalnica Ljubljana) ter za Raiffeisen banko (poslovalnica Maribor).

Zahtevajo strokovno analizo podpisa

»Združenje frank očitke o neutemeljenih obtožbah zavrača, saj je bilo javnosti posredovano strokovno mnenje usposobljene osebe za preiskavo istovetnosti podpisov. Združenje frank je na rezultate preiskave čakalo en mesec in nam je zato nerazumljivo, da je interni postopek v banki Raiffeisen lahko zaključen v le nekaj dneh po objavi rezultatov naše preiskave spornega podpisa. V kolikor bomo od Raiffeisen banke prejeli rezultate strokovne grafološke analize spornega podpisa, bomo v Združenju frank poskrbeli še za tretje strokovno mnenje istovetnosti spornega podpisa. V tem trenutku menimo, da ima strokovno mnenje grafologa večjo vrednost kot interni pregled dokumentacije kreditojemalca. Ravno tako pa nam je nerazumljivo, da so v Raiffeisen banki v le enem tednu pregledali tudi vso drugo dokumentacijo kreditov v švicarskih frankih,« so sporočili iz združenja. 

Deli s prijatelji