NA USTAVNO SODIŠČE

Franco Juri poslanskega nadomestila ne da

Objavljeno 25. maj 2012 17.09 | Posodobljeno 25. maj 2012 17.09 | Piše: A. L., STA

Če bo treba, bo šel po pravico na ustavno sodišče.

Franco Juri hvali premierja Boruta Pahorja.

LJUBLJANA – Nekdanji poslanec Zaresa Franco Juri je zapisal, da ne bo »imel slabe vesti«, ko bo novelo zakona o poslancih, če bo sprejeta, spodbijal na ustavnem sodišču. Prepričan je namreč, da ustava prepoveduje veljavnost zakonov za nazaj. Z novelo namerava sicer koalicija poslancem skrajšati čas prejemanja nadomestila, tudi tistim, ki ga že prejemajo.

Virant izkoristil nadomestilo v celoti

Po omenjeni noveli bi tako med drugim nekdanji poslanci, ki prejemajo poslansko nadomestilo, to izgubili avgusta, saj novela predvideva, da lahko nadomestilo prejemajo le osem mesecev. Za Jurija, ki je med prejemniki nadomestila, je novela ustavno sporna, saj je prepričan, da ne more veljati za nazaj. Pri tem ga zlasti preseneča dejstvo, da je glavni predlagatelj in zagovornik takšne rešitve sam predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant, »ki slovi po tem, da je svoje ministrsko nadomestilo, brez etičnih in moralnih zadržkov, izkoristil v celoti, kljub zelo visokim vzporednim zaslužkom ob honorarnem delu predavatelja«. Prepričan je, da si želi Virant zdaj »oprati vest na plečih poslancev«.

Išče službo, a je ne dobi

V izjavi za javnost pojasnjuje še, da osebno aktivno išče zaposlitev, pri tem pa kot eno izmed težav, da je ne najde, navaja tudi to, da je vlada posegla v možnost pogodbenega dela samostojnih kulturnih delavcev in novinarjev z javnimi zavodi, »s čimer mi je dejansko onemogočeno opravljanje dela, s katerim sem se preživljal pred vstopom v DZ«. Dodaja še, da bo ustavno presojo vložil tudi v primeru, da bi se do avgusta zaposlil.

Na nadomestilu 38 nekdanjih poslancev

Koalicijske poslanske skupine z omenjeno novelo, ki so jo v DZ vložile v četrtek, predlagajo skrajšanje dolžine prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije že prejemajo, pa naj bi ta pravica veljala osem mesecev.

Trenutno nadomestilo po prenehanju funkcije prejema 38 nekdanjih poslancev, 10 nekdanjih ministrov, 4 državni sekretarji in nekdanja generalna sekretarka vlade.

Deli s prijatelji