TEST DNK

Franc Rode gre v tujino

Objavljeno 05. september 2012 16.42 | Posodobljeno 05. september 2012 16.42 | Piše: T. L., STA

Peter Stelzer je predlagal, da se test DNK opravi v ustanovi v Nemčiji.

Rode je pripravljen na test očetovstva.

LJUBLJANA – Kardinal Franc Rode se strinja s predlogom Petra Stelzerja, da se test DNK opravi v tujini. Kot so sporočili iz odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič, ki zastopa Rodeta, je Stelzer predlagal neko ustanovo v Nemčiji, v odvetniški pisarni pa zdaj čakajo na informacije o terminu odvzema vzorcev.

Odločitev bo padla v Nemčiji

V odvetniški pisarni Zidar & Klemenčič so še pojasnili, da so danes prejeli elektronsko sporočilo nemške odvetniške pisarne s pooblastilom Petra Stelzerja. V dopisu so jih obvestili, da se Stelzer strinja z opravljanjem testa očetovstva, a da za to predlaga konkretno ustanovo v Nemčiji.

»Odvetniški pisarni smo odgovorili s prošnjo, da nam takoj posredujejo termin, v katerem naj se kardinal Rode zglasi na predlagani ustanovi za odvzem vzorcev. Izrazili smo zahtevo, da se test opravi po protokolu sodnih ugotavljanj očetovstva na tej ustanovi oziroma da sta pri odvzemu vzorcev istočasno navzoča oba subjekta,« so zapisali v odvetniški pisarni. Dodali so še, da pričakujejo, da jim bodo termin odvzema sporočili nemudoma, »glede na to, da so pristali na vse zahteve iz sporočila odvetnikov Stelzerja«.

Delo je danes poročalo, da se Stelzer ne strinja z Rodetovim predlogom, naj test očetovstva opravita na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino.

Balažic: Dvomi o neodvisnosti inštituta so odveč

Predstojnik Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Jože Balažic je sicer povedal, da ima Stelzer osebno pravico, da dvomi o zanesljivosti testa DNK v Sloveniji. Ob tem pa je poudaril, da so dvomi o neodvisnosti inštituta in zanesljivosti testa očetovstva sicer povsem odveč.

Deli s prijatelji