FARMADENT

Franc Kangler (spet) ovaden

Objavljeno 13. julij 2013 13.58 | Posodobljeno 13. julij 2013 13.58 | Piše: STA, A. L.

Usluge naj bi se bile delale vsepovprek.

MARIBOR – Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je znova ovaden. Tokrat preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) njemu in še dvema osebama, ki sta delovali v podjetju Farmadent, očitajo več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Ovadba naj bi povzela nepravilnosti, na katere je novembra lani opozorila protikorupcijska komisija, poroča Večer. Preiskovalci NPU so po poročanju časnika poleg Kanglerja ovadili tudi nekdanjega direktorja in nekdanjega nadzornika mariborskega podjetja Farmadent, Leopolda Donka in Danila Burnača.

Sledijo protikorupcijski komisiji

Sporna naj bi bila nastavitev tedanje vodje županovega kabineta Dušanke Jurenec na mesto prokuristke v Farmadentu, za kar naj bi se oktobra 2011 zavzemal prav Kangler, ter pogodbeno sodelovanje med Farmadentom in podjetjem nekdanjega poslanca Saša Pečeta. V obeh primerih naj bi šlo za okoli 100.000 evrov protipravno izplačanega denarja, pojasnjuje Večer. Ovadba naj bi tako sledila ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je začela postopke, potem ko je javno spregovoril Donko, ki je bil spomladi lani zamenjan na mestu direktorja Farmadenta.

Kot so pojasnjevali v protikorupcijski komisiji, je župan svojo funkcijo zlorabil zato, da je svoji podrejeni omogočil materialno korist v višini okoli 10.000 evrov mesečno, kolikor naj bi znašala njena plača na mestu prokuristke. Že oktobra 2009 pa naj bi bil Kangler Donku naročil, naj kot prokurista zaposli nekdanjega poslanca Saša Pečeta. Donko se s tem ni strinjal, pristal pa je na to, da sklenejo dveletno svetovalno pogodbo s Pečetovim podjetjem Salutor, s čimer naj bi Pečetovo podjetje neupravičeno prejelo 98.400 evrov, navaja časnik.

Usluga za uslugo

Protikorupcijska komisija je sicer opozorila še na nekatere druge nepravilnosti, vendar ni znano, ali so tudi te zapisane v ovadbi. Večer ob tem navaja nepravilnosti pri sklenitvi pogodbe med Farmadentom in odvetnikom Zvonkom Kolškom ter pri najemu programske opreme podjetja županovega prijatelja Ivana Hajnška. Opremo je moral Farmadent od tega podjetja najeti na Kanglerjev predlog, podjetje pa je zanjo plačevalo bistveno več kot za program, ki so ga uporabljali prej, piše Večer.

Kangler je sicer ugotovitve komisije, da je deloval izrazito klientelistično, že lani zavrnil kot neutemeljene.

Potunkali tudi Donka

Donko, ki je protikorupcijsko komisijo opozoril na sporna ravnanja v Farmadentu, si je z razkritjem tudi sam nakopal kazensko ovadbo, saj mu je Kangler očital, da je Farmadent oškodoval s spornim nakupom skladišča na Teznem, ki naj bi ga bil preplačal. Kriminalisti mu v kazenski ovadbi očitajo, da je družbi Logotech pridobil premoženjsko korist 346.000 evrov in za isti znesek oškodoval Farmadent.

Deli s prijatelji