KDO IMA PRAV?

Fotograf ima dovolj: ministrstvo hoče slike zastonj

Objavljeno 16. december 2013 13.40 | Posodobljeno 16. december 2013 17.30 | Piše: P. J.

»Če že ne cenite dela profesionalnega fotografa, ki si je kupil opremo in živi od fotografiranja in prodaje svojih fotografij, bi Vam priporočil, da se vsaj ne delate norca iz svojega dela,« je zapisal fotograf.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Uslužbenka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Branka Knafelc je milo rečeno pognala kri po žilah fotografu Srdjanu Živuloviću, ko ga je prosila, da ji brezplačno pošlje fotografije nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa. Živulović ji je v odgovoru povedal svoje in med drugim zapisal: »Ali nista vaše ministrstvo in vlada, za katero delate, napovedala oster boj s tako imenovano sivo ekonomijo?«

»Pozdravljeni, prosim za fotografijo Antona Ropa, ki ste jo pred časom posredovali tudi ministrstvu za finance za portret. Potrebujemo namreč fotografije nekdanjih ministrov za delo in Anton Rop je bil med drugim tudi v tej funkciji. Bi nam jo lahko zagotovili brezplačno? Lep pozdrav, Branka Knafelc,« je zapisala.

image
Srdjan Živulović - Bobo. Foto: Mediaspeed

Fotograf, šokiran nad tem, da ga prosijo, naj jim fotografijo pošlje brezplačno, ji je odpisal: »Gospa Knafelc, moram vam napisati, da je »zagotavljanje fotografij brezplačno« proti mojim etičnim in profesionalnim standardom. Če že ne cenite dela profesionalnega fotografa, ki si je kupil opremo in živi od fotografiranja in prodaje svojih fotografij, bi Vam priporočil, da se vsaj ne delate norca iz svojega dela. Zaposleni ste v udobni službi (verjetno veste, da bo plača vsakega prvega v mesecu in s tem nimate problemov) na ministrstvu tudi za delo. Uslužbenci v državni upravi dobite plačo, ker delavci, kot so tudi fotografi, plačujemo davke. Če jih ne plačamo, jih izterjajo, da dobite vi vsak mesec plačilo na svoj TR. In nenazadnje, ali nista vaše ministrstvo in vlada, za katero delate, napovedala oster boj s tako imenovano sivo ekonomijo? Zaposleni v Foto agenciji Bobo vam želimo lepe praznike in veliko božičnico, ki si je mi ne bomo mogli izplačati.«

Agencija Bobo je bila pred leti sicer uradna vladna fotografska služba. V bran fotografskemu kolegu so se postavili tudi mnogi drugi fotografi. Žiga Koritnik je zapisal: Bravo, Srdjan in posredoval njegov zapis.

Skoraj milijon evrov od države

Ob tem pa velja spomniti, da je podjetje Srdjana Živuloviča v minulih letih tesno sodelovalo z državo. Po pregledu prihodkov aplikacija Supervizor pokaže skoraj milijon evrov prihodkov od državnih institucij. Največ, več kot 256.000, pa je prišlo na račun agencije z zunanjega ministrstva.

 

Deli s prijatelji