VESELE NOVICE

FOTO: Zmajčki že hrustajo, izleglo se jih je 22

Objavljeno 20. julij 2016 13.09 | Posodobljeno 20. julij 2016 13.09 | Piše: Mo. S.

V Postojnski jami so zadovoljni in budno spremljajo razvoj ličink.

Foto: Postojnska jama

POSTOJNA – Dober mesec iz Postojnske jame ni bilo novic o mladičkih človeške ribice, ki se je odločila odložiti kar 64 jajčec, iz katerih se je potem izleglo 22 ličink. Zdaj so se spet oglasili z veselimi vestmi.

Ličinke se pridno razvijajo, postale so tudi že lačne. »V petek smo našim najstarejšim in največjim ličinkam ponudili pojedino – slastne črvičke, bolj natančno štiri, za vsako ribico po enega. V soboto zjutraj nas je razveselilo, da je v posodi ostal samo še eden,« so veseli v Postojnski jami. Ribice so si po tistem privoščile še eno malico in potrdile, da zmorejo jesti in da so že prave nagajivke. No, hrana je nekatere sprva nekoliko zmedla in jih celo prestrašila, tako da so pred njo pobegnile, a to ni trajalo dolgo.

Počasne se je dlje časa odločal, kaj bi

Medtem se je v jami izleganje človeških ribic končalo: »V sredo se je po nekaj dneh 'mencanja' končno izlegel naš 'Počasne'. Ta ličinka je namreč precej dni lezla iz ovojnice in se nato pomaknila spet vanjo, kot da bi si vzela čas za premislek, ali je zunaj 'vse v redu'. Naslednji dan se je izlegla še zadnja, ki smo jo poimenovali Jojo, saj je dobesedno visela s kamna na tanki nitki in se zibala,« so sporočili. Ti dve ličinki sta po razvoju podobni preostalim, torej sta le nekoliko prekoračili rok in se v ovojnici razvijali, kot da bi bili že zunaj.

V jami imajo zdaj 22 ličink. Eni od njih so v posodo namestili petrijevko z blatom iz enega redkih neoporečnih delov reke Pivke. Živalca zdaj po blatu kobaca in se skriva, zlezla je tudi pod petrijevko. Zdaj čakajo, da začnejo jesti vse ličinke, medtem pa budno spremljajo njihov razvoj in se veselijo njihove rasti.

Deli s prijatelji