BO RAZPRAVA JAVNA?

FOTO: Zaradi Patrie pred sodiščem izredno stanje

Objavljeno 19. marec 2014 08.52 | Posodobljeno 19. marec 2014 11.15 | Piše: T. L., A. L.

Zadeva Patria od 9.00 pred višjimi sodniki. Pred stavbo sodišča pestro, varnostne službe v pripravljenosti. Dogajanje spremljamo v živo.

Že od pol osme ure so varnostniki na delu.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem višjem sodišču je že od zgodnjih jutranjih ur pestro. Poteka namreč seja senata višjega sodišča v zadevi Patria. Vsi trije obtoženi – Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič – so se pritožili na prvostopenjsko obsodilno sodbo, zato je zdaj na potezi višje sodišče. Obsojena trojica sodbo označuje za politični konstrukt, že od začetka postopka tudi vsi trije trdijo, da so nedolžni. V pritožbah predlagajo spremembo sodbe in oprostitev.

Dogajanje pred sodiščem in na seji senata spremljamo v živo. Preberite tudi, kaj v svoj zagovor pravi Janša.

Predsednik senata višjega sodišča je Milan Štrukelj, v senatu pa sta še višji sodnici Mateja Lužovec in Silvana Vrebac Arifin. Pritožbe so dobili lani jeseni, v tem času so morali proučiti spis, ki obsega skoraj 22.000 strani. Svojo odločitev lahko razglasijo javno ali jo strankam v približno enem mesecu pošljejo v pisni obliki. 

Izredne razmere pred sodiščem od jutranjih ur

 

Članstvo SDS v podporo predsedniku stranke

Pestro pa je tudi pred sodiščem, saj je napovedan shod v podporo Janezu Janšiimage. Kot razkrivajo fotografije, so varnostne službe sodišča že dobro uro in pol pred začetkom seje pripravljene na različne scenarije in so zavarovale dostop do sodišča. 

Okoli 8.30 so se pred sodiščem zbrali vidnejši člani stranke SDS: Eva Irgl, nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti, France Cukjati, Franc Breznik, Zvone ČernačAlenka Jeraj, Jože Tanko in še kdo. Na prvi pogled vsi nasmejani in sproščeni. Prišli pa so tudi drugi podporniki Janše, oboroženi s transparenti. Med njimi je tako zaslediti napis Kučan demokrat, slovenski narod brez gat.

Poleg varnostne službe je v okolici sodišča in pred njim opaziti večje število policistov in njihovih vozil.

Janša upa, da bo »farse čim prej konec«

Predsednik SDS Janez Janša je pred odhodom v sodno dvorano izrazil pričakovanje, »da bo te farse prej ali slej konec«.

Janša je sicer prepričan, da se »pravljičarstvo v okviru namišljenega mišljenjskega delikta nadaljuje«. Ob tem je spomnil, da je državni tožilec v odgovoru na njegovo pritožbo zapisal, da se je Janša poistovetil z Jožetom Zagožnom, zato da je »nedvomno storil kaznivo dejanje«. Je pa po njegovem tudi višje sodišče na neki način izrazilo smisel za humor, saj je današnjo obravnavo sklicalo na svetovni dan pripovedništva.

Janša še ocenjuje, da se je od sodbe na prvi stopnji junija lani do danes zgodilo nekaj pomembnih stvari: »Ena od teh je ta, da se je krog virtualnih dokazov zaključil, tako da smo po razsodbi sodišča na Finskem poleg neznanega kraja, neznanega komunikacijskega načina, neznane osebe in obljube neznane nagrade dobili še neznane podkupovalce. Tako je murgeljski scenarij zdaj kompleten.«


Patria zastara avgusta prihodnje leto

Seja senata višjega sodišča se bo začela s poročilom sodnika poročevalca, nato bo vsaka stran predstavila svoja stališča. Sodišče druge stopnje lahko pritožbo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo sodišča prve stopnje ali razveljavi to sodbo in pošlje zadevo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Lahko pa tudi višji sodniki sami spremenijo prvostopenjsko sodbo. Če bi se zadeva vrnila v ponovno sojenje, bi se sodišče zagotovo znašlo v časovni stiski, saj bo zadeva Patria zastarala avgusta prihodnje leto.

Janši dve leti, Krkoviču in Črnkoviču 22 mesecev 

Janša, Krkovič in Črnkovič so bili 5. junija lani obsojeni zaradi obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janša je bil obsojen na dve leti zapora, Krkovič in Črnkovič pa na 22 mesecev.

Poleg tega je obramba Črnkoviča dodatno predlagala, naj sodišče v primeru, da se ne odloči za oprostilno sodbo, zadevo zaradi nekaterih napak, do katerih naj bi prišlo med sojenjem, vrne na prvo stopnjo. Tožilstvo je v odgovoru na pritožbo predlagalo potrditev prvostopenjske sodbe. (STA)

 

Deli s prijatelji