SOLZE

FOTO: Žalostno slovo Fogla: To ni pravično!

Objavljeno 02. september 2016 11.01 | Posodobljeno 02. september 2016 11.00 | Piše: Tina Horvat

V Tržiču so pokopali mnogo prezgodaj umrlega pevca Tomaža Ahačiča.

»Če je to slovo, me močno objemi, stisni me, da mi lažje bo,« je v pogrebno tišino zadonel mili glas Nuše Derenda. Foto: Igor Mali

TRŽIČ – Tržiško pokopališče, ki se dviga nad šuštarskim mestom, se je včeraj popoldne kopalo v soncu in solzah. Že od 12. ure, ko je žara s pepelom mnogo prezgodaj umrlega glasbenika Tomaža Ahačiča - Fogla ležala v mrliški vežici, so se z vseh koncev Slovenije začele zgrinjati množice sorodnikov, prijateljev, glasbenih kolegov in vseh, ki so se hoteli posloviti od njega. Prišlo je zagotovo več kot tisoč ljudi, med mnogo domačini smo opazili tudi njegove prijatelje glasbenike Manco Špik, Čuke, Alenko Godec, Samuela Lucasa, Natalijo Kolšek, Ireno Yebulah Tiran, Vlada Piljo, Matjaža Kumelja in mnogo drugih.

To ni pravično!

Med prvimi se je prišla od Tomaža poslovit slovita Avsenikova pevka Marija Ahačič Pollak, ki je bila presunjena nad usodo, ki je doletela 46-letnega pevca. »Da se takemu pevcu zgodi, da izgubi svoj veličastni glas, je neverjetno krivično in ni prav. In da umre tako mlad, tudi ne. Vedno se bom spominjala, kako sem doma v Torontu poslušala posnetek, ko je pel Majdo Sepe in Pavarottija, in nisem mogla verjeti, da je to sploh mogoče. Bil je izjemen glasbenik in izjemen človek, naj mu bo tam zgoraj lepo.«

Tako se je govorilo včeraj v sicer dostojanstveni tišini na tržiškem pokopališču, medtem ko so v dolgi vrsti čakajoči vpisovali svoje lepe misli v žalno knjigo in izrekali sožalje Tomaževi družini, ženi Marjeti in hčeri Anji. Res je, usoda je nadvse krivična, da sta morali doživeti ta dan, ko je komaj polnoletna hči, ki je pravkar maturirala, ostala brez očeta in je mlada žena postala vdova.

Sredi zelenja in poletnega cvetenja

»Dragi Tomaž, zapustil si nas sredi zelenja in cvetočega poletja. Radi smo te imeli in ti si imel rad nas. Bil si srčen, dober in hudomušen, nikoli nisi pozabil povedati, da si Tržičan. Po dedu Ivu si podedoval vzdevek Fogl, saj si kot tvoj ded pel kot tržiški ptiček. Dragi Tomaž, pogrešali te bomo,« je v govoru v imenu Tržičanov povedala govornica.

Okoliški hribi in planine, greben Košute z Velikim vrhom, Begunjščica in Kriška gora, ki jih je imel tako rad, so se kopali v najlepše žarečem soncu in pozdravljali Tomaža Ahačiča - Fogla, domačina iz Podljubelja, na njegovi zadnji poti. Bolj spodaj, v dolini pa se je pripravljal zgodnji večer, ko so se začele odvijati pogrebne slovesnosti.

Če je to slovo

»Če je to slovo, me močno objemi, stisni me, da mi lažje bo,« je v pogrebno tihoto v živo zadonel blag glas Nuše Derenda, ki sta jo spremljala Matjaž Vlašič in Boštjan Grabnar in v tem trenutku v množici žalujočih ni bilo človeka, ki se mu ne bi orosile oči.

Hribi so še vedno žareli v soncu, ko se je žalosten sprevod v globoki tišini vil po poti od mrliške vežice do poslednjega groba ljubljenega Tomaža. Težko bi kateri koli pogreb označili kot lep dogodek, a Foglovo slovo je bilo takšno, kakršen je bil on in kakršno si je zaslužil – lepo, ganljivo, prisrčno, polno dobrih misli za dobrega človeka, dobrega prijatelja in dobrega glasbenika. Da ga bomo vsi zelo pogrešali, zagotovo ni le vljudna krilatica, ampak največkrat izrečena misel tega žalostnega dneva.

Umrl leto dni po operaciji

image

Tomaž Ahačič - Fogl je imel raka ustne votline. Foto: mediaspeed.net

Tomaž Ahačič - Fogl, prijelo se ga je tudi ime tržiški slavček, je bil izjemen glasbenik. A le malo po tem, ko ga je spomladi leta 2015 v oddaji Znan obraz ima svoj glas, spoznala vsa Slovenija, je ostal brez glasu. Odkrili so mu raka ustne votline, ki je že tako napredoval, da so ga morali takoj, avgusta, operirati in mu odstraniti jezik, grlo in bezgavke. Ker je po oddaji izgubil službo pri avtošoli, kjer je bil inštruktor, se je preživljal s petjem, zato je zanj izguba glasu pomenila tudi izgubo možnosti za preživetje. Zato so njegovi glasbeni kolegi novembra lani organizirali več dobrodelnih koncertov, zbirali so denar zanj in za družino. A že takoj na začetku letošnjega leta je Fogl užalostil Slovenijo, saj je na družabnem omrežju sporočil, da se je zanj leto začelo slabo: »saj moram nazaj v bolnico... zaradi zatekanja vratu. Spet me bodo malo odprli in mi naredili en servis, vi pa mi vsi ostanite zdravi in čili.« Ta, čisto po njegovo nekoliko šaljiv dopis je bil med njegovimi zadnjimi, ki jih je delil z javnostjo, po januarju se je umaknil v zasebnost. 

 

Deli s prijatelji