ADIJO, ZGODB(IC)E O USPEHU

FOTO: Za stanovanji »rešitelja« Primorja hočejo več kot 600 tisočakov

Objavljeno 05. november 2017 08.24 | Posodobljeno 05. november 2017 08.25 | Piše: S. E. N.

Ranko Mimović je kupoval od hrvaške Podravke do slovenskega Primorja, končal pa v stečaju. Zalomilo se je tudi pri nakupu Cestnega podjetja Ljubljana.

Julian Frost iz ikonične družbe denarja za Primorje nikoli ni prinesel. Foto: Ljubo Vukelič

LJUBLJANA – Julian Forst naj bi bilo ime ameriškemu investitorju, menda celo direktorju ameriške investicijske banke z resnično ikoničnim imenom Icon Capital Group, za katerega je razvpiti podjetnik Ranko Mimović trdil, da bo rešil propadajočega ajdovskega gradbinca Primorje. Okroglolični mož, ki naj bi bil mož, je prišel, denarja ni bilo nikoli. Zgodba se je končala s propadom.

Mimović je kupoval tudi Cestno podjetje Ljubljana, tudi to je pristalo v stečaju. Dogajalo se je v letih 2012 in 2013, danes Ranko Mimović, ki je bil medtem za goljufijo obsojen na dve leti zapora in sto tisočakov kazni, ne more rešiti niti svojega premoženja.

V Kosezah si je prek svoje družbe Patera, uradno s sedežem v Italiji in podružnico pri nas, omislil kar dve stanovanji v soseski, zgrajeni leta 2008, ki je veljala za luksuzno, na Ledarski, kjer si je stanovanje omislil tudi Roman Horvat, spremljevalec Simone Dimic, najbolj razvpite vodje kabineta Boruta Pahorja v času, ko je še vodil vlado. Patera je danes v stečaju, ruska banka pa je za prvi torek v novembru razpisala javni dražbi, na katerih bodo prodajali veliki stanovanji v pritličju in prvem nadstropju.

Izklicni ceni nepremičnin, ki se prodajata na prvi javni dražbi, sta vrtoglavi. Sto petnajst kvadratnih metrov pritličnega štirisobnega stanovanja s 181 kvadrati atrija v izvedbi lesene terase, kletjo in dvema parkirnima mestoma v garaži prodaja banka po izklicni ceni 315.000 evrov. Po oceni geodetske uprave, ki upošteva dejstvo, da je naselje manj kot sto metrov pod obvoznico, zaradi česar je v njenem vplivnem območju, je sicer vredno 203 tisočake.

Nekoliko bolj poceni, za 302.000 evrov, prodaja banka nekdanje Mimovićevo stanovanje v prvem nadstropju. Veliko je 115 kvadratnih metrov, tudi to je štirisobno, ima pa dva balkona, klet in dve parkirni mesti v garaži in je zgrajeno do pete podaljšane faze. Po oceni geodetske uprave je vredno 223.000 evrov.

Na vrhuncu svoje medijske prepoznavnosti, ker je bil dvomljivega slovesa, temu najbrž ne moremo reči na vrhuncu medijske slave, se je Ranko Mimović po Ljubljani vozil s povsem novim BMW X6. Mož nižje postave je bil dobro hranjen, a je vedno nosil telirano obleko in belo srajco. Zdi se, da je isto nosil, ko so ga iz pripora vozili na sojenja, le da je do tedaj izgubil veliko kilogramov in se na pogled pomladil.

O Mimoviću so krožile razne zgodbice, prihajal naj bi iz Postojne, nekateri pa so govorili, da naj bi bil pred letom 1990 tam šef vojaške obveščevalne službe. Drugi pa, da je bil gostinec, ki naj bi celo vodil lokale na primorskih bencinskih črpalkah. Kar se zdi bolj verjetno, saj je bil do leta 2003 direktor podjetja Day&Night hotelirstvo in turizem iz Nove Gorice, ki je imelo okrepčevalnice.

Je pa Mimović v nekem trenutku veliko prahu dvignil tudi na Hrvaškem. Tam se je leta 2010 predstavljal kot srbski podjetnik in kupec znanega prehranskega podjetja Podravka. Povezovali so ga z nekdanjim podpredsednikom vlade Damirjem Polančecem, ki je neslavno končal. Tudi ta transakcija se je za Mimovića klavrno končala.

Deli s prijatelji