NAŠLA JO JE

FOTO: Za Chanel iz koruze bo dobil 1500 evrov

Objavljeno 12. september 2017 11.16 | Posodobljeno 12. september 2017 11.18 | Piše: Špela Ankele

Skoraj tri tedne je Barbara Žnidaršič po Kranju in okolici iskala jazbečarko. Psičko je iz koruze prepodil kombajn, po travniku so jo lovili kar 20 minut.

KRANJ – Barbara Žnidaršič je skoraj tri tedne pogrešala pritlikavo jazbečarko Chanel. Tako zelo ji je manjkala, da je najditelju ponudila 1500 evrov nagrade. Lastnica, ki je konec avgusta Kranj in okoliške kraje polepila z 900 plakati, na katerih je bila fotografija pogrešane psičke, pa ni vrgla puške v koruzo. Ko je minuli teden ravno razmišljala o nadaljevanju iskalne akcije, jo je v petek proti večeru prehitel klic z obrobja Kranja. Sogovornik ji je sporočil, da so Chanel pravkar našli ob njivi, na kateri so želi koruzo.

Domačin, ki nam je povedal, da mu je ime Anže, priimek pa je raje obdržal zase, je pojasnil: »Ravno smo zaključevali žetev koruzne njive. Naenkrat je iz koruze stekel kuža in začel tekati po travniku. Verjetno se je prestrašil kombajna. Takoj smo vedeli, čigav je, saj se je že več tednov govorilo o pogrešanem psičku. Prekinili smo delo in začeli loviti psa. Ko smo ga ujeli, smo poklicali lastnico, nato pa smo kužka dali njeni prijateljici. To je bilo to.«

900 plakatov je Barbara polepila v iskanju svoje psičke.

Snela se je z oprsnice

Na vprašanje, ali je bilo pritlikavo jazbečarko, lahko ujeti, je odgovoril: »Ah, kje. Dvajset minut smo se trudili, nato pa nam je uspelo. Kaj naj rečem – srečo smo imeli.« In to veliko srečo: ne samo zato, ker je v minulih tednih pogrešano psičko po Kranju zaman iskalo več ljudi, temveč tudi zato, ker je Barbara Žnidaršič najditelju obljubila 1500 evrov. »Kaj bom z denarjem, še ne vem. Kmalu se s prijateljico odpravljam v London in mislim, da nama bo tam prišel zelo prav,« je še povedal Anže.

»Pri mostu v Britofu jo je nekaj preplašilo – ne vem več, ali so bile to steklenice, ki jih je nekdo metal v zabojnik za zbiranje stekla, ali se je prevrnil koš za smeti.

Lastnica Barbara Žnidaršič je hvaležna prav vsem, ki so pomagali pri veliki iskalni akciji pogrešane Chanel. »Sredi tedna so jo opazili na polju blizu nakupovalnih centrov na Primskovem. Prav tam so jo v petek zvečer ujeli. Fantu, ki jo je našel, bom seveda izplačala obljubljeno nagrado, in to že na začetku tega tedna,« je pojasnila presrečna lastnica, ki je doma v Sežani.

Poročali smo že, da je Barbara Žnidaršič kužka pustila v pasjem hotelu v Kranju, ko se je sredi avgusta odpravila na dopust. »Tam so zanjo zgledno skrbeli, na njihovo delo nimam prav nobenih pripomb niti jih ne krivim za to, da je izginila. A ko so šli tisto popoldne na sprehod, se je Chanel, ki je že od malega zelo plašna, prestrašila. Pri mostu v Britofu jo je nekaj preplašilo – ne vem več, ali so bile to steklenice, ki jih je nekdo metal v zabojnik za zbiranje stekla, ali se je prevrnil koš za smeti. Še sama ne vem, kako je možno, da se je ritensko snela z oprsnice. Zatem je stekla v bližnji gozdiček in izginila,« nam je o tem, kako je 21. avgusta Chanel stekla v neznano, že povedala Barbara Žnidaršič.

Alergična na trave

Vse odtlej je neumorno iskala jazbečarko, mudilo pa se je tudi zato, ker je psička alergična na trave, zato bi morala na začetku meseca dobiti novo injekcijo. »Z injekcijo bomo še malo počakali, saj moramo Chanel najprej spraviti k sebi. Že takoj v petek zvečer smo jo odpeljali k veterinarju v Postojni, ki je kljub pozni uri odprl vrata svoje ambulante, pregledal Chanel in ugotovil, da z njo ni nič narobe, le shirana je. Zdaj bomo poskrbeli, da se zredi. V teh tednih se je alergija sicer pokazala, a na srečo ni premočna,« je presrečna pojasnila Barbara Žnidaršič.

Od trenutka, ko je izvedela, da je Chanel izginila, je za pogrešano pasjo prijateljico naredila marsikaj – prekinila je dopust na Hrvaškem in se po dolgih urah vožnje sredi noči pripeljala v Kranj. Tu je več dni živela v hotelu, se vozila naokoli, hodila po mestu in iskala malo jazbečarko. O pogrešani psički je Kranjčane opozarjala z 900 plakati, ki so nalepljeni na drevesa, zabojnike za smeti in oglasne deske. Iskalno akcijo je podaljšala na splet, o Chanel so poročali lokalne radijske postaje in časopisi, o njej so bili obveščeni gasilci, policisti, DARS, AMZS in komunalno podjetje.

Po skoraj treh tednih, ko je marsikdo ob pogledu na kakšnega od številnih plakatov že misli, da je bil ves trud zaman, se je pokazalo, da je sreča na strani vztrajnih. »Ves ta čas sem verjela, da jo bom našla. Hvala vsem, ki so pomagali pri iskanju, vsem, ki so delili po spletu, vsem, ki so podpirali mene in s tem tudi Chanel,« je optimistično in hvaležno sklenila Barbara Žnidaršič, ki je konec tedna preživela doma, v družbi srečno najdene pasje prijateljice. 

Deli s prijatelji