KONGRES

FOTO: Z rdečo zvezdo in pestmi ustanovili novo stranko

Objavljeno 08. marec 2014 23.56 | Posodobljeno 08. marec 2014 23.56 | Piše: STA, P. J.

V koaliciji Združena levica bodo kandidirali že na evropskih volitvah maja.

LJUBLJANA – Na ustanovnem kongresu v Ljubljani je danes nastala stranka Iniciativa za demokratični socializem. Za zdaj je v stranko, ki bo v koaliciji Združena levica kandidirala že na evropskih volitvah, vključenih okoli 300 članov. Predsednika ne bodo imeli, je pa koordinator dela sveta stranke postal Luka Mesec.

Gredo že na evropske volitve

V Iniciativo za demokratični socializem, ki zagotavlja, da ne bo stranka obrazov, so zdaj vključeni večinoma mladi. Cilj stranke je poleg kandidature na volitvah v Evropski parlament tudi priprava na jesenske lokalne volitve in pozneje vstop med parlamentarne stranke, so pojasnili na današnji novinarski konferenci po ustanovnem kongresu.

V času socializma je bil enostrankarski sistem, v Iniciativi za demokratični socializem pa ob vstopu v politični prostor izpostavljajo pomen demokracije. Manko demokracije na vseh ravneh, zlasti na najvišji ravni, je bil po njihovem mnenju glavna slabost v času socializma, je povedal član sveta Anej Korsika.

Stranka se poskuša učiti na napakah prejšnjih oblik socializma in nadaljevati, kjer je bil socializem po njihovem mnenju najboljši. Pri tem med drugim navajajo večjo razbremenjenost žensk, prosto dostopno izobrazbo in večjo moč delavcev.

Krizne uprave

Stranka se zavzema za pravično davčno politiko, ki bo bolj obremenila bogate in razbremenila revnejše, pri čemer vidijo tudi priložnosti vzdrževanja državnega proračuna.

Strankin kratkoročni program gre v smeri socialističnega izhoda iz krize. Zavzemajo se za okrepitev javnih del, za energetsko obnovo stavb, in sicer v glavnem iz evropskih skladov, ter za krepitev industrijske politike, je povedal Mesec. V naštetem, zlasti v krepitvi javnih del, vidijo tudi možnost reševanja visoke brezposelnosti. Iniciativa za demokratični socializem se zavzema za demokratizacijo upravljanja podjetij, investicijske politike in bank.

Pri reševanju podjetij lahko po njihovem mnenju ključno vlogo prevzame slaba banka. Ta naj podjetja, do katerih je prevzela terjatve, razdolži, a ne zato, da bi jih prodala. Namesti naj krizne uprave, ki lahko pod njenim nadzorom in nadzorom zaposlenih poskrbijo za osnovno poslovno sanacijo podjetij in zagon proizvodnje. Podjetja bi po razdolžitvi prenesli na Slovenski državni holding (SDH), a jih ne bi privatizirali, ampak demokratizirali in uvedli družbeno upravljanje. Podjetja bi (so)upravljali delavci.

Ustanovnega kongresa so se udeležili tudi predstavniki Stranke za trajnostni razvoj in Demokratične stranke dela, s katerima bo Iniciativa za demokratični socializem v koaliciji Združena levica nastopila na evropskih volitvah. Iniciativa za demokratični socializem se bo pridružila evropski družini socialističnih strank.
 

Deli s prijatelji