GROZI MU ZAPOR

FOTO: Z otroki iskal zaklad, našel pa 250-kilogramsko mrcino

Objavljeno 21. julij 2017 22.41 | Posodobljeno 21. julij 2017 22.41 | Piše: STA, Mo. S.

Moški je bombo izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše, ki je pod gradom v bližini cerkve.

DUPLEK – Postopek onesposobljenja neeksplodirane bombe pri gradu Vurberk bo zelo zahteven, saj je najditelj bombo premikal. Ko se bodo strokovnjaki lotili odstranjevanja bombe, bo treba izprazniti območje v krogu enega kilometra. Do takrat pa bomba naj ne bi bila nevarna, če se jo pusti pri miru.

Domačin je 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne našel v sredo, nato pa jo je prepeljal na dvorišče svoje hiše v bližini in šele zatem obvestil policijo. »Glede na vrsto bombe je imel gospod zelo veliko srečo. To bi se lahko slabo končalo,« je na današnji novinarski konferenci v Dupleku povedal predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh.

»Ker je bila bomba prepeljana z mesta, kamor je bila v času bombardiranja odvržena, in je bilo nato z njo postopano na način, kot se s takšnimi sredstvi ne dela, je v njej lahko prišlo do sprememb, ki imajo lahko za posledico tudi nekontrolirano eksplozijo,« je pojasnil. Dodatno zadevo otežuje dejstvo, da gre za prvi primer najdbe takšne vrste bombe v Sloveniji. Ima namreč kemični vžigalni mehanizem in v podobnih primerih, ki so jim bili priča v tujini, je že prišlo do nesreč oziroma poškodb strokovnjakov, ki so delali na tem.

»Postopki uničenja se bodo začeli po izvedbi vseh zahtevanih varnostnih ukrepov,« je povedal Boh. »V zgodovini izvajanja ukrepov varstva pred NUS v Sloveniji je to ena najbolj zahtevnih intervencij doslej.« Po njegovih besedah so v takšnih bombah lahko štiri vrste eksploziva in že vsak tresljaj lahko sproži eksplozijo.

Evakuirali bodo 400 ljudi

Bombo, ki je ne smejo več premikati, bodo najverjetneje nevtralizirali na kraju najdbe, zato je treba zaščititi okolico. Trenutno so družino najditelja evakuirali in je hermetično zaprto območje v oddaljenosti 300 metrov od nahajališča bombe. Onemogočen je dostop do gradu in tamkajšnje cerkve, vse dostope stalno nadzirajo policisti in gasilci.

Ko bodo strokovnjaki začeli s postopkom deaktivacije, predvidoma v začetku prihodnjega tedna, bodo izpraznili območje v oddaljenosti enega kilometra okoli spornega predmeta, kar po besedah poveljnika CZ občine Duplek Bojana Turčina pomeni evakuacijo okoli 400 ljudi. Če bo šlo vse po načrtih, bo postopek trajal nekaj ur. Ko se bo akcija začela, bodo obvestili javnost.

Do takrat vsi poudarjajo, da ni razlogov za preplah. »Ta bomba zdaj miruje. Če se ne bo posegalo vanjo, ni nevarna. Glavna nevarnost bo nastopila, ko bomo pristopili k sredstvu in začeli delati na njem,« je še pojasnil Boh.

Grozi mu zapor

Zadevo preiskuje tudi policija. Po besedah pomočnika komandirja PP Maribor I. Simona Belšaka zbirajo obvestila v zvezi s sumom kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Če se bo ta izkazal za utemeljenega, najditelju bombe grozi do pet let zapora. Moški je bombo našel na vzpetini, okoli 50 metrov pred obzidjem gradu. Izsledil jo je z detektorjem kovin, medtem ko so se z otroki igrali iskanje skritega zaklada. Nato jo je izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše, ki je pod gradom v bližini cerkve.

Vsi prisotni na današnji novinarski konferenci so javnost pozvali, naj v primeru, če najdejo takšen sumljiv predmet, takoj obvestijo pristojne službe. »Ne se ga dotikati, ne ga premikati, poskušajte le zaščititi območje in takoj pokličite na telefonsko številko 112 ali 113,« je dejal Boh.

Deli s prijatelji