PISANKE

FOTO: Z Otonom Župančičem do zlatega pirha Novic

Objavljeno 19. april 2014 13.22 | Posodobljeno 19. april 2014 00.07 | Piše: Jaroslav Jankovič

Najlepša je sodobna pisanka Jožefe Levstik, v ljudski kategoriji zmagal Matija Cipurič.

LJUBLJANA – V preddverju časopisne hiše Delo smo razglasili zmagovalce 18. natečaja Za najlepše pisanke Slovenskih novic. Spoštovani bralci, k nam v uredništvo ste poslali več kot sto zgledno okrašenih pisank, zato je imela komisija pod vodstvom etnologa prof. dr. Janeza Bogataja zares težko delo.

Petelinji boj

V kategoriji ljudska pisanka je prepričljivo zmagal 24-letni Matija Cipurič iz Metlike, ki je po besedah prof. dr. Bogataja presenetil z izvrstno risbo. Avtor nam je poslal poslikano kokošje, račje in gosje jajce, ki jih je najprej namočil v prevretek čebulnega perja, nato pa si vzel čas, pobrskal po belokranjski tradiciji in naslikal zares izvorne podobe.

Na največjem, gosjem jajcu je upodobil verodostojen portret verjetno največjega Belokranjca, pesnika Otona Župančiča.

Na račjem je z natančno sliko prikazal petelinji boj dveh folklornih plesalcev. Gre za starodavno belokranjsko folklorno tradicijo, ples, ki ga folklorne skupine tudi danes uprizarjajo na vuzemski, velikonočni ponedeljek, ko močnejši fant posadi na ramena lažjega in se tako spopade z nasprotnikom. Tradicija ima verjetno poganske korenine, morda izvira iz časov, ko so naši predniki še prirejali petelinje boje.

Na najmanjši, kokošji pisanki pa je Cipurič upodobil starodavno pogansko zimzeleno masko iz akantovih listov, ki izvorno velja za starogrško tradicijo in je bila prisotna v različnih variantah tudi pri nas.

Rumena, zelena, rdeča bombažna nit

V kategoriji sodobna pisanka nas je prepričala Jožefa Levstik iz vasi Senuše, Leskovec pri Krškem, ki je svoje pisanke oblekla v tanke bombažne niti najrazličnejših barv.

»Jožefine pisanke odlikujejo natančnost, občutek za barvne kombinacije in zlasti izbrana tehnologija, za kar je treba precej vztrajnosti,« je na podelitvi utemeljil prof. dr. Bogataj.

Zlasti sta izstopali dve pisanki, prva z zelenimi odtenki bombažne niti, ki jih delijo rdeče proge, in druga s prevladujočo oranžno nitjo, s katero je zvezla kvadratast vzorec, sredico pa spet obarvala z zeleno nitjo. Obe pisanki lahko obesimo na steno, na vrata ali pod strop, saj delujeta izjemno privlačno, mavrično, prišleka na vhodnih vratih prijetno pozdravita.

Tako kot nas je v ljudski pisanki Cipurič presenetil s svojo izjemno risbo, nas je Levstikova s tehnologijo in preprostostjo risbe. Kot zmagovalca sta oba prejela zlato pisanko Zlatarstva Mandič iz Murske Sobote.

Praskanke Tristana Lenarčiča

Lanski zmagovalec v otroški kategoriji, 10-letni Nik Tivadar iz Kamovcev pri Dobrovniku, nam je tudi tokrat poslal vrhunsko izdelane pisanke z živobarvnimi vzorci, ki jih odlikuje natančna risba zarobljenih motivov listov, cvetja in malce bolj abstraktnih trakov.

Slikarijo je ustvarjal z voščenjem golega kuhanega jajca, na katero je naslikal vzorec, pomočil v tekstilno barvo, posušil, nato pa postrgal vosek in ponovno pomočil v svetlo rdečo barvo. Vsekakor zgleden tehnološki in likovni dosežek za desetletnega šolarja.

Njegov konkurent v končnem izboru je bil 11-letni Tristan Lenarčič iz Vidma - Dobrepolja, ki pa se je krašenja jajc lotil na bolj tradicionalen način.

Najprej jih je pomočil v čebulni prevretek in v vroč teran, nato pa sliko spraskal, tako so nastale Tristanove praskanke, ki so komisijo prepričale, da letos postane zmagovalec v otroški kategoriji.

Delujejo prvinsko, izpod roke, otroška domišljija ne čaka, je hitra, predstava hitro spolzi na list papirja, na pisanko, zato so Tristanove pisanke tako zelo pristne.

Tristan je prišel na slavnostno podelitev in z nasmehom sprejel bon za 40 evrov. Prof. dr. Bogataj je pohvalil oba osnovnošolca, tako je komisija sklenila, da bo poleg Lenarčiča tudi Tivadar prejel darilno vrečko za svojo ustvarjalnost.

Za prigrizek na razstavi ob razglasitvi zmagovalcev so poskrbeli pri Vivo Catering.

Deli s prijatelji